Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 6. 2011,
19.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

osamosvojitev obletnica

Četrtek, 23. 6. 2011, 19.24

8 let

Peterle: Pred dvajsetimi leti smo doživeli nasmeh zgodovine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mestna občina Maribor je obeležila dan državnosti. Ob 20-letnici samostojnosti je najprej potekala slavnostna seja mestnega sveta, nato pa v Kazinski dvorani SNG Maribor še slavnostna prireditev.

Kot osrednji govornik na prireditvi je spregovoril evropski poslanec in prvi predsednik samostojne slovenske vlade Alojz Peterle. Peterle je izrazil veliko veselje, da lahko največji slovenski praznik obeležuje tudi v mestu, ki so ga zaznamovala patriotska dejanja velikih Slovencev - Slomška in Maistra, ter mesta, v katerem je padla prve žrtev agresorske Jugoslovanske ljudske armade. Spomnil je tudi na druge rodoljube s štajerskega konca Slovenije, med njimi tudi na političnega voditelja slovenske pomladi Jožeta Pučnika. V nagovoru je evropski poslanec spomnil na dogodke v času najtežje preizkušnje v boju za samostojno Slovenijo, ko mednarodna skupnost ni povsem z naklonjenostjo gledala na osamosvajanje Slovenije.

"Epohalni dosežek slovenskega naroda" "Pred 20. leti smo doživeli nasmeh zgodovine ter ga izkoristili za največji in epohalni dosežek slovenskega naroda. Takrat smo zadihali svobodno in zaživeli z dostojanstvom naroda z lastno državo, postavili smo se na politični zemljevid sveta," je dejal Peterle in velik del zaslug pripisal odločnosti Slovencev, da na prvih večstrankarskih volitvah podprejo demokratične sile slovenske pomladi.

"Slovenija ni zaključena zgodba" Kot je dejal, smo Slovenci z osamosvojitvijo opravili dva nujna preloma - enega z nedemokratičnim režimom, drugega pa z Jugoslavijo, ki jo je Slobodan Miloševič želel razviti v novo varianto države z dominantnim narodom. Vse od takrat je po njegovem od nas samih odvisno, kaj postavljamo za skupne cilje, pri tem pa opomnil, da Slovenija ni zaključena zgodba, saj se njena gradnja nadaljuje, tranzicija pa še ni v celoti končana.

Ne spreglejte