SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Peterle o združevanju NSi in SLS: Dolgoročno ni smiselno, da imamo dve stranki

4

termometer

Bliža se čas, ko se bo znova pokazal pomen demokrščanske opcije, je na simpoziju ob 25. obletnici začetka Slovenskih krščanskih demokratov napovedal evropski poslanec Lojze Peterle.

Na simpoziju, ki so se ga udeležili tako predstavniki NSi kot SLS, je bilo mogoče slišati pozive k sodelovanju. Tudi po mnenju Ivana Omana je nelogično, da je ta opcija razdeljena.

Lojze Peterle, prvi predsednik slovenske vlade in aktualni evropski poslanec, je ob robu simpozija poudaril, da v glavah krščanskih demokratov zagotovo vladajo isti pogledi in koncepti, kot so veljali ob ustanovitvi Slovenskega krščansko-socialnega gibanja 10. marca 1989, ki je novembra istega leta preraslo v stranko in se preimenovalo v Slovenske krščanske demokrate (SKD).

Nosilec skupne liste bi bil Peterle Po mnenju Peterleta je za politično prihodnost Slovenije zelo pomembno, da se demokrščanska opcija okrepi, in "bliža se čas, ko se bo to znova pokazalo". Izrazil je tudi veselje ob "tej novi volji" NSi in SLS, ki iščeta možnosti za sodelovanje. Stranki se namreč dogovarjata o skupnem nastopu na majskih volitvah v Evropski parlament. Nosilec liste bi bil Peterle.

"Nima smisla, da živimo od tega, kar ni šlo, ampak je prav, da iščemo poti naprej. Verjetno tudi dolgoročno nima smisla, da imamo dve stranki, ki se gibljeta blizu praga vstopa v parlament. Smiselno je, da te sile nastopajo skupaj," je povedal Peterle..

Oman: Prej ali slej bo ena stranka Prvi predsednik Slovenske kmečke zveze Ivan Oman je medtem jasen: "Prej ali slej bo na temelju demokrščanske opcije ena stranka." Ob tem je spomnil na poskuse združitve te opcije že v preteklosti. Leta 2000 sta se namreč, po dolgih letih prizadevanj, združili takratna vladna SLS in opozicijska SKD, a po nekaj mesecih sta se znova razdelili in nastala je NSi.

Novakova: Ni združevanje, ampak povezovanje Predsednica NSi Ljudmila Novak je zatrdila, da si v stranki prizadevajo za povezovanje sil v desni sredini, SLS pa jim je zagotovo najbolj sorodna stranka. Prepričana je, da je takšno sodelovanje smiselno in pomembno. "Ker pa smo v preteklosti storili nekatere napake in imajo ljudje slabe izkušnje z združevanjem strank, zdaj ne želimo govoriti o združevanju, ampak o povezovanju ob določenih projektih," je dodala.

Prvak SLS Franc Bogovič pa je poudaril, da je treba tako v družbi kot politiki iskati zlasti tisto, kar združuje. Nekaj izkušenj iz leta 2000 je zagotovo bolečih, je pristavil, a danes SLS in NSi govorita zlasti o tem, kaj imata skupnega, in ne, kaj ju loči.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin