SiolNET. Novice Slovenija
0,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Peterle: Kongres EPP bo bolj naklonjen izvolitvi Webra

0,07

termometer

Lojze Peterle
Foto: STA

Evropska ljudska stranka (EPP) bo vodilnega kandidata za evropske volitve izbirala na kongresu v začetku novembra v Helsinkih. Med dvema "kandidatoma za spitzenkandidata" bo kongres po ocenah evropskega poslanca Lojzeta Peterleta "bolj naklonjen" izvolitvi Manfreda Webra.

Poleg vodje največje politične skupine v Evropskem parlamentu, Nemca Manfreda Webra, ki je "s svojim jasnim demokrščanskim profilom" bližje tudi Peterletu, se za spitzenkandidata EPP poteguje tudi nekdanji finski zunanji minister Alexander Stubb. Ta se proglaša za desno sredino, vendar z izrazito liberalno komponento, je danes na zajtrku z novinarji v Ljubljani dejal Peterle.

Volitve bodo maja prihodnje leto.

Ni še jasno, kaj se bo zgodilo

Pri tem je opozoril, da ni nujno, da bo ideja vodilnega kandidata uspela tudi po teh evropskih volitvah, po katerih bo po njegovem mnenju podoba Evropskega parlamenta precej drugačna, kot je danes. Počakati bo namreč treba na to, kako bo sestavljen Svet EU, pa tudi, kakšen odmev bo imelo stališče francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki konceptu spitzenkandidata nasprotuje.

"Lahko se namreč zgodi močna koalicija proti temu konceptu," ocenjuje evropski poslanec in dodaja, da bo parlament nedvomno vztrajal, da se tega koncepta držijo tudi v prihodnje.

Peterle pripravljen kandidirati tudi na naslednjih evropskih volitvah

Evropskemu parlamentu kandidata za predsednika Evropske komisije predlaga Svet. Lizbonska pogodba pravi, da je treba predsednika komisije izvoliti v skladu z izidi volitev, a to ne pomeni avtomatično, da relativni zmagovalec - po Peterletovih besedah "se pričakuje, da bo to EPP" - dobi možnosti, da bo njegov kandidat potrjen.

Glede svoje kandidature na evropskih volitvah prihodnje leto pa je Peterle dejal, da je "vodstvu NSi jasno, da je na razpolago" za nosilca strankine liste.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin