Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 5. 2011,
17.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

denar

Petek, 13. 5. 2011, 17.15

8 let

Pet odstotkov ljubljanskih upokojencev brez vode v stanovanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zveza društev upokojencev Slovenije je predstavila izsledke raziskave o ekonomsko-socialnem položaju starejših v Ljubljani ter Sloveniji.

Po rezultatih raziskave so v Sloveniji trije odstotki upokojencev oz. starejših od 69 let brez vode v stanovanju; na Koroškem je en odstotek takšnih, v Ljubljani pa približno pet odstotkov. 25 % upokojencev živi samih Izsledki raziskave, ki jo je predsednica zveze Mateja Kožuh Novak predstavila na okrogli mizi zveze v Ljubljani, kažejo, da v Sloveniji živi 25 odstotkov upokojencev oz. starejših od 68 let samih. V Ljubljani je ta odstotek višji, saj samih živi 30 odstotkov upokojencev. S svojimi otroki živi v državi 23 odstotkov upokojencev, v Ljubljani pa trije odstotki manj. Ženske dvakrat pogosteje najemnice kot moški V Ljubljani je 79 odstotkov upokojencev lastnikov bivalne enote, ženske pa so dvakrat pogosteje najemnice kot moški. V Sloveniji najema neprofitna stanovanja 3,2 odstotka upokojencev, v Ljubljani pa 1,9 odstotka.

79 odstotkov upokojencev, ki živijo višje od 1. nadstropja, v Ljubljani nima dvigala, opozarja Kožuh Novakova, pri čemer izpostavlja, da se s tem cilj izboljšati kakovost življenja starejših, da bodo lahko čim dlje živeli oz. umrli doma, oddaljuje.

Štirje odstotke slovenskih upokojencev živi brez tople vode, na Gorenjskem en odstotek, v Ljubljani pa štiri odstotke. Pet odstotkov slovenskih upokojencev nima stranišča s tekočo vodo. Na Koroškem živita v takšnih pogojih dva odstotka upokojencev, v Ljubljani pa šest odstotkov, kaže raziskava. Tri odstotke upokojencev v Sloveniji živi brez kopalnice - na Koroškem sta takšnih upokojencev dva odstotka, v Ljubljani pa trije.

16 % upokojencev potrebuje pomoč pri opravilih V Sloveniji potrebuje dodatno pomoč pri vsakodnevnih opravilih 16 odstotkov upokojencev, v Ljubljani pa 14 odstotkov. 86 odstotkov se jih po pomoč najprej obrne k otrokom in v Ljubljani se tako odloči 84 odstotkov upokojencev, kažejo rezultati raziskave.

15 % upokojencev nima za osnovno preživetje Na Dolenjskem in v Zgornjem Podravju ne more plačati pomoči 63 odstotkov upokojencev, v Ljubljani in na Notranjskem pa je takih 32 odstotkov upokojencev. Pri tem 15 odstotka upokojencev pri nas nima za osnovno preživetje, v Ljubljani pa je takih osem odstotkov.

V raziskavo zajeli 42,7 % starejših od 69 let Z raziskavo so pokrili 70,2 odstotka Slovenije. Tako so v raziskavo zajeli 42,7 odstotka starejših od 69 let, je še povedala Kožuh Novakova.

Ne spreglejte