Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 5. 2016,
21.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,30

Natisni članek

Panamski dokumenti #PanamaPapers

Ponedeljek, 9. 5. 2016, 21.00

6 let, 6 mesecev

Panamski dokumenti zdaj javni: na seznamu precej slovenskih podjetij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,30
denar in evri | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) je objavil dokumente, ki razkrivajo, kdo je s pomočjo panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca ustanavljal podjetja v davčnih oazah.

Na seznamu je precej slovenskih podjetij. ICIJ je objavil dokumente o okoli 320 tisoč podjetjih v davčnih oazah, a poudarja, da ne gre za celotno dokumentacijo. Objavljeni so skrbno izbrani dokumenti, ne razkrivajo pa elektronske pošte vpletenih in njihovih bančnih računov.

Kot dodajajo, gre za največjo tovrstno bazo do zdaj, zraven pa so tudi podatki iz preiskave Offshoreleaks iz leta 2013. "Objavljamo informacije, ki so v interesu javnosti. Panamski dokumenti razkrivajo temeljne krivice in neenakosti, ki jih je ustvaril sistem davčnih oaz," so še zapisali.

V ICIJ so še zapisali, da obstajajo tudi legitimne uporabe davčnih oaz, in poudarili, da ni nujno, da je vsako podjetje ali posameznik s seznama avtomatično kršil zakon.

Pomagal je žvižgač

Projekt #Panamapapers je nastal na temelju notranjih podatkov panamske odvetniške družbe za registracijo podjetij v davčnih oazah Mossack Fonseca, ki jih je od anonimnega vira prejel nemški časnik Süddeutsche Zeitung. Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) je dokumente delil z več kot sto medijskimi hišami, med njimi tudi s slovenskim časnikom Delo.

Putin, Cameron, a tudi Zavec in Racman

Razkriti dokumenti so omogočili vpogled v premoženje, ki ga v davčnih oazah skriva 12 svetovnih voditeljev. Javnost je tako spoznala, kako so sodelavci ruskega predsednika Vladimirja Putina na skrivaj prenesli kar dve milijardi dolarjev prek bank in skrivnih podjetij. V aferi so se med drugim znašli britanski premier David Cameroon, novopečeni predsednike svetovne nogometne zveze Fifa Gianni Infantino in svetovno znani režiser Pedro Almodovar.

Slovenci so prek UPC Svetovalne skupine v davčnih oazah registrirali precej podjetij v davčnih oazah. V dokumentih so se znašli boksar Dejan Zavec, lastnik Koloseja Sergej Racman, mariborski avtomehanik ter inšpektor javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke Janez Obrez, ki trdi, da so mu ukradli identiteto.

Ne spreglejte