SiolNET. Novice Slovenija
0,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Panamski dokumenti: Trditve nekdanjega inšpektorja Obreze o kraji identitete resnične

0,83

termometer

mosack fonseca
Foto: Reuters

Najnovejša razkritja panamskih dokumentov pritrjujejo trditvam nekdanjega inšpektorja javne agencije za zdravila Janeza Obreze o kraji identitete. Obreza je s potrditvijo, da ni ustanavljal podjetij v davčnih oazah, zadovoljen, je pa dejal, da so ga zaradi objav v medijih med odpustili iz agencije.

Pred dobrima dvema letoma je časnik Delo poročal, da naj bi inšpektor agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) Obreza v davčnih oazah odprl štiri farmacevtsko zveneča podjetja. Obreza je tedaj za časnik dejal, da gre najverjetneje za krajo identitete ali osebo z istim imenom in priimkom.

Janez Obreza je zaradi Panamskih dokumentov in zapletov v podjetju, ker ob odhodu v bolniški stalež ni vrnil prenosnega računalnika, prejel tudi odpoved. Janez Obreza je zaradi Panamskih dokumentov in zapletov v podjetju, ker ob odhodu v bolniški stalež ni vrnil prenosnega računalnika, prejel tudi odpoved. Foto: STA Danes je časnik Večer razkril, da naj bi pri domnevni kraji sodeloval predsednik uprave dolgoletnega poslovnega partnerja Krke iz Kitajske. Obreza je novembra 2011 potoval na Kitajsko, saj je novomeško podjetje v začetku tistega leta na JAZMP podalo vlogo za izdajo certifikata o dobri proizvodni praksi oziroma za tako imenovani GMP-certifikat.

Tovrstni inšpekcijski pregledi se po pojasnilih JAZMP opravljajo v dvoje, zato je Obreza nadzor opravljal skupaj s kolegom Antonom Kramaričem, in sicer v času med 14. in 25. novembrom 2011, še poroča Večer.

Obreza dejal, da gre za krajo identitete, in primer prijavil policiji

Dva meseca pred tem je kitajska podružnica panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca, ki je v središču panamskih dokumentov, registrirala tri podjetja: Replek Pharm na Samoi ter Suan Pharma in Vet-Agro na Britanskih Deviških otokih, oktobra 2011 pa v Hongkongu še Artemis Biotech Limited. Tokrat je Večer poročal še o petem podjetju v Veliki Britaniji, Aceto Pharma.

Končni lastniški upravičenec vseh petih podjetij naj bi bil inšpektor Janez Obreza, kar naj bi potrjevala kopija njegovega potnega lista, na podlagi katere je Mossack Fonseca izvedla registracijo podjetij. Obreza je tedaj dejal, da gre za krajo identitete, češ da teh podjetij ni nikoli ustanovil.

Policiji je prijavil storitev kaznivega dejanja, z delovnega mesta pa je odšel na bolniški dopust in s seboj vzel službeni računalnik. Ta je zdaj v središču sodnega postopka pred ljubljanskim delovnim sodiščem med Obrezo in JAZMP, ki ga je odpustil.

Potna lista Obreze in Alfirovićeve naj bi dobili od neimenovanega promotorja, ki da je kriv za poneverbo potnih listov. Potna lista Obreze in Alfirovićeve naj bi dobili od neimenovanega promotorja, ki da je kriv za poneverbo potnih listov. Foto: STA "Potna lista dobili od neimenovanega promotorja"

Policija je potrdila, da so kriminalisti na ljubljansko državno tožilstvo leta 2016 podali dve kazenski ovadbi zoper še neznanega storilca. Druga se je nanašala na podjetje, ki naj bi ga ustanovila nekdanja inšpektorica JAZMP Tatjana Alfirević. S tožilstva so sporočili, da je zadeva v predkazenskem postopku in da so zahtevali dopolnitev kazenske ovadbe zoper neznanega storilca.

V kitajski pisarni Mossack Fonsece so vedeli, da je registracijo "Obrezovih" podjetij dejansko naročil njihov dolgoletni klient Yao Chengzhi, predsednik uprave družbe Ningbo Menovo Pharmaceutical, po poizvedovanjih o poslih, pa so se po poročanju časnika Večer dogovorili, da bo treba izvesti poostrene skrbne preglede vseh podjetij, ki so kakorkoli povezana z Yao Chengzhijem.

Pri Mossack Fonseci so se odločili, da bodo, če Yao Chengzhi ne bo predložil podatkov in dokumentov o resničnih družbenikih podjetij, ki naj bi jih obvladoval slovenski inšpektor, odstopili kot registracijski agenti.

Uslužbenec Eric Wu je po poročanju časnika stopil v stik s kontaktno osebo Yao Chengzhija, ki je dejala, da Yao trdi, da je potna lista (Obreze in Alfirovićeve) dobil od neimenovanega promotorja, ki da je kriv za poneverbo potnih listov, a ga ni imenoval.

Obreza: "Tako negativno izkušnjo je težko opisati z besedami"

Do julija 2016 je Mossack Fonseca izstopila kot registracijski agent podjetij, ki so bila ustanovljena s, kot kaže, poneverjeno kopijo potnega lista inšpektorja Obreze, piše Večer.

Izstopila je tudi iz drugih podjetij Yao Chengzhija, ki je po pregledu svojih družb sklenil, da bo obdržal le dve z Britanskih Deviških otokov - CPH Pharma in Noble Nice Group.

Obreza je za časnik dejal, da je zadovoljen, da se je potrdilo, da navedenih podjetij v davčnih oazah ni ustanovil on, ampak je to z zlorabo njegovih osebnih podatkov storil nekdo iz le njemu znanih razlogov.

"Z objavo mojega imena v večini medijev sem bil deležen številnih neprimernih pritiskov, blatenja dobrega imena, prejel sem tudi odpoved delovnega razmerja. Tako negativno izkušnjo, zgolj zaradi opravljanja nalog inšpektorja za zdravila, je težko opisati z besedami," je še dodal.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin