Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 12. 2017,
8.32

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Daphne Caruana Galizia Malta Panamski dokumenti

Sreda, 6. 12. 2017, 8.32

6 let, 4 mesece

Na Malti trije obtoženi zaradi umora novinarke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Daphne Caruana Galizia | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na Malti so v torek zvečer tri moške obtožili zaradi umora preiskovalne novinarke Daphne Caruana Galizia. Obtoženi so tudi posedovanja materiala za izdelavo bombe in orožja. Trojica - brata George in Alfred Degiorgio ter Vincent Muscat - se je po poročanju lokalnih medijev, ki jih povzemajo tuje tiskovne agencije, izrekla za nedolžno.

Trije obtoženi, ki zdaj ostajajo v priporu, so bili med deseterico, ki so jo policisti aretirali v ponedeljkovih racijah. V skladu z malteško zakonodajo je treba osebo obtožiti v roku 48 ur po pridržanju ali pa jo izpustiti. Druge osumljence naj bi izpustili ob plačilu varščine.

Kot piše nemška tiskovna agencija dpa, gre za prvi preboj v preiskavi odmevnega umora novinarke. Policija naj bi osumljencem prišla na sled prek njihovih sporočil SMS, potem ko so preiskovalci pod drobnogled vzeli na tisoče klicev oziroma telefonskih številk, ki so bile povezane s številko, s katere je prišel klic, ki je detoniral usodno bombo.

Obtoženi naj bi bili stari znanci policije, dpa še povzema poročanje časnika Times of Malta. Muscat je leta 2014 preživel tri strele v glavo, pred tem pa je bil med drugim obtožen sodelovanja v ponesrečenem bančnem ropu leta 2010. Tudi brata Degiorgio sta bila povezana s tem ropom, obsojena pa sta bila še za več drugih kriminalnih dejanj.

Caruano Galizia so ubili 16. oktobra v eksploziji avtomobila, s katerim se je ravno odpeljala od doma.


Slovenija iz davčnih oaz dobila več milijonov evrov 


Objavljala podatke o premierju in njegovih sledeh v panamskih dokumentih

53-letna novinarka je razkrila zgodbo o domnevni korupciji premierja Josepha Muscata. | Foto: Reuters 53-letna novinarka je razkrila zgodbo o domnevni korupciji premierja Josepha Muscata. Foto: Reuters V zadnjem letu je 53-letnica objavljala zgodbe o domnevni korupciji premierja Josepha Muscata in njegovih tesnih zaveznikov. Ta je najprej prišla na dan z objavo milijonov t. i. panamskih dokumentov aprila lani. Caruana Galizia je med drugim razkrila, da je Muscatova žena Michelle po sumljivih kanalih prejela milijon dolarjev od hčerke azerbajdžanskega predsednika.

V svojem delu je razkrivala tudi umazane posle vidnih opozicijskih politikov in poslovnežev. Tik pred smrtjo je na svojem blogu objavila, da je stanje "obupno" in da so "barabe povsod" na Malti.

Umor je sprožil proteste in tudi opozorila Malti iz EU, ki je v to članico poslala posebno delegacijo, da preuči zadeve. Muscat, ki mu eni očitajo soodgovornost za umor, sam pa vztraja, da ni tako in da bo naredil vse, da pridejo zadevi do dna, se je v torek zahvalil policistom, pa tudi ameriškemu FBI, Europolu in finskemu preiskovalnemu uradu za pomoč malteškim preiskovalcem.

Ne spreglejte