SiolNET. Novice Slovenija
0,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor začel posvetovanja o možnih kandidatih za ustavnega sodnika

0,22

termometer

ustavno sodišče |  | Foto: STA
Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor je začel posvetovanja z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti o možnih kandidatkah in kandidatih za sodnika ustavnega sodišča. Najprej se je sestal z vodjo poslanske skupine SDS Danijelom Krivcem, kjer so se odločili podpreti kandidaturo Barbare Zobec, piše STA.

"S tem na nek način poskušamo ohraniti razmerje v ustavnem sodišču tudi, kar zadeva ženske kvote," je dejal v izjavi za medije.

Potrdil je, da so v koaliciji pogovori o tem že potekali. "Vendar smo se dogovorili, da najprej opravimo prvi krog posvetov pri predsedniku in se na osnovi tega kasneje v koaliciji mogoče tudi dogovorimo," je dejal.

Prispelo osem kandidatur

Na poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto sodnika na ustavnem sodišču, ki so ga v predsednikovem uradu objavili 14. februarja, je sicer prispelo sedem kandidatur - Andraža Terška, Branka Koržeta, Anžeta Erbežnika, Roka Svetliča, Marka Starmana, Janeza Pogorelca in Barbare Zobec, piše STA.

Borut Pahor | Foto: STA Foto: STA

Sodnici Dunji Jadek Pensa mandat poteče 14. julija.

Zakon o ustavnem sodišču določa, da predsednik republike lahko izbere kandidata izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa državnemu zboru predlaga tudi druge kandidate.

Že pred časom so v predsednikovem uradu izpostavili, da se bo Pahor potrudil za oblikovanje potrebne podpore kandidatu, ki bo ustrezal visokim strokovnim merilom za opravljanje te funkcije, še piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin