Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 3. 2021,
15.09

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

6

Natisni članek

Recep Tayyip Erdogan Borut Pahor Slovenija Turčija

Sobota, 20. 3. 2021, 15.09

3 leta, 1 mesec

Pahor z Erdoganom o strateškem partnerstvu med državama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

6

Borut Pahor in Erdogan | Predsednik države Borut Pahor in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan sta danes po telefonu govorila o strateškem partnerstvu med državama. | Foto STA

Predsednik države Borut Pahor in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan sta danes po telefonu govorila o strateškem partnerstvu med državama.

Foto: STA

Predsednik države Borut Pahor se je danes po telefonu pogovarjal s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Pogovor je potekal v luči desete obletnice sklenitve sporazuma o strateškem partnerstvu med državama, ki je po oceni obeh predsednikov pospešil gospodarsko sodelovanje med državama in poglobil politični dialog.

Sporazum o strateškem partnerstvu med Slovenijo in Turčijo sta 3. marca 2011 v Ankari podpisala prav Borut Pahor in Recep Tayyip Erdogan, ki sta bila takrat predsednika vlad obeh držav, poroča STA.

Turčija
Novice Turčija izstopila iz istanbulske konvencije

Pahor pozval h konstruktivnemu reševanju izzivov v vzhodnem Sredozemlju

Kot so ob tem sporočili iz urada predsednika republike, bi si v Sloveniji sicer želeli bolj uravnotežene blagovne menjave med državama, predvsem pa vnovični dvig gospodarskih odnosov po manjšem upadu zaradi epidemije bolezni covid-19 v lanskem letu. Pahor in Erdogan sta se pogovarjala tudi o odnosih med EU in Turčijo. Slovenski predsednik je pozval k dialogu in konstruktivnemu reševanju izzivov v vzhodnem Sredozemlju, so še sporočili iz urada.

Odnosi med EU in Turčijo so se poslabšali lani, potem ko je Turčija večkrat poslala svoje ladje, da so iskale zaloge zemeljskega plina na spornem območju v vzhodnem Sredozemskem morju, in to kljub nasprotovanju EU ter njenih članic Grčije in Cipra. Zaradi kasnejše otoplitve odnosov pa je EU uveljavitev sankcij proti Ankari, ki so jih podprli na decembrskem vrhu, postavila na stran.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel sta v petek na videokonferenci z Erdoganom poudarila pomen trajnega zmanjšanja napetosti ter dodatne krepitve gradnje zaupanja za bolj pozitivne odnose med EU in Turčijo, piše STA.

Ne spreglejte