Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 3. 2013,
7.38

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

obletnica Borut Pahor

Nedelja, 24. 3. 2013, 7.38

7 let, 12 mesecev

Pahor v Tolminu: Tolminski punt ni bil zaman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ob 300. obletnici tolminskega punta je v športni dvorani tolminskega šolskega centra potekala osrednja prireditev.

Tolminski punt ni bil zaman, zaradi njega so se Slovenci začeli nacionalno osveščati, zaradi tega smo Slovenci stali in obstali, je na slovesnosti dejal predsednik republike Borut Pahor.

"Praviloma vselej, ko izkoriščanje, nepravičnost in neenakost dobijo take razsežnosti, da ogrozijo dostojanstvo ali celo eksistenco ranljive večine proti neki privilegirani manjšini, so upori neizogibni. Družba je vržena iz svojih moralnih tečajev," je dejal predsednik države in tu potegnil vzporednico z današnjimi protesti.

Protestniki v dvorani: Punt ni gotov Pahor je prepričan, da bomo uspeli preseči sedanjo gospodarsko krizo. Prizadevati si moramo, da se ob izhodu iz krize breme pravično porazdeli. "Vsak občutek, da kdo živi mimo moralnih ali pravnih norm na račun drugega, krepi nezadovoljstvo in nezaupanje. Nihče več od nas naivno ne pričakuje, da je mogoče krizo premagati čez noč in v celoti. Odgovornost vseh, ki imamo več ekonomske in politične moči, je, da ne delamo v lastno korist, ampak delamo v skupno dobro," je še dejal predsednik republike.

Po njegovih besedah ljudi mineva potrpljenje, zato je treba takoj ukrepati. To je dokazala tudi skupina obiskovalcev, ki so zapeli pesem Puntarska ter razvili transparent z napisom: "Včeraj grofje, danes vlada! Ajde banda lopovska!" in "Punt ni gotov!".

Prisotne v dvorani je pozdravil tudi tolminski župan Uroš Brežan, ki je prav tako potegnil vzporednico med tolminskim puntom in zdajšnjimi protesti. Ob tem pa je omenil dve razliki med preteklim in sedanjim časom: "Zaradi upora proti oblasti nihče ne bo izgubil glave in drugič, oblast danes pripada ljudstvu!"

Na prireditvi, naslovljeni Nabrusimo kose, so nastopili združeni pevski zbori Tolminske, Bogdana Herman, Tmniski madrigalisti, Bakalina in Janez Škof, prireditev sta povezovala Alida Bevk in Rok Vihar, scenarij prireditve pa je prispeval Zdravko Duša.

Z današnjo prireditvijo pa dogodkov ob spominskem letu še ni konec. V Tolminskem muzeju so letošnje praznovanje pričeli s predavanjem o oblačilni kulturi ter prehrani v času Tolminskega punta, odprli so tudi priložnostno razstavo o življenju na Tolminskem v času, ko so se kmetje uprli graščaku, in bo na ogled leto dni.

V počastitev visoke obletnice je Banka Slovenije že izdala priložnostni kovanec. Pošta Slovenije pa posebno spominsko znamko. V začetku septembra je predviden še koncert simfoničnega orkestra RTV Slovenija, s katerim bodo zaokrožili letošnje prireditve.

Upor se je začel leta 1713 Tolminski kmečki upor se je začel leta 1713. Kmetje na Goriškem in deloma na Kranjskem so se upirali novim državnim davkom. Kmetje na Tolminskem so bili že dlje časa v sporu s tolminskim glavarjem grofom Jakobom Antonom Coroninijem; davke je samovoljno in z uporabo nasilja pobiral Jakob Bandel. Slednji je marca 1713 zaprl skupino Tolmincev in tako pospešil nastanek kmečke zveze ter pohod kmetov iz tolminskega in kanalskega gospostva nad Gorico marca leta 1713.

Tolminskim upornikom so se pridružili tudi kmetje iz okolice Gorice. Največji spopad med oblastjo in kmeti je bil junija 1713 pri Solkanu, kjer je uspelo oblasti upor nasilno zatreti. Sledile so kazni: denarne, Tolmincem so odvzeli pravico voliti župane, 72 upornikom so izrekli zaporne kazni in odvzeli premoženje, 11 upornikov so obsodili na smrt - usmrčeni so bili aprila leta 1714 na Travniku v Gorici.

Ne spreglejte