Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 11. 2013,
11.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Alenka Bratušek Rudolf Maister Slovenija

Sobota, 23. 11. 2013, 11.35

8 let

Pahor: Sodelovanje vseh za vse je danes neizogibna nujnost (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Osrednjo slovesnost v počastitev dneva Rudolfa Maistra so pripravili v Kamniku. Predsednik države Borut Pahor je spomnil na Maistrov pogum, voljo in vizijo.

Za premagovanje težkih časov so po Pahorjevem mnenju pomembni pogum, volja in vizija. Kot pravi, ti sicer še niso dovolj, vendar tudi strah, brezčutnost in zbeganost niso v nobeno pomoč. Tako predsednik poziva, naj se ne sprašujemo več, zakaj česa ni mogoče storiti, temveč se vprašajmo, kaj in kako je nekaj mogoče narediti, in to storimo.

"Sodelovanje vseh je za vse neizogibna nujnost" Tudi Maister bi lahko obupal nad tedanjimi povojnimi razmerami, a se je boril in zmagal, pravi Pahor. Po njegovih besedah danes vojaška sila sicer ni potrebna, smo se pa po zadnjih petih letih krize "dolžni dokopati do spoznanja, da nihče ne more niti živeti niti uspeti na račun drugega, tudi v političnem smislu ne". Naša suverena odločitev je, ali si bomo pomagali ali nagajali, pravi Prahor, ki je prepričan, da je sodelovanje vseh za vse neizogibna nujnost.

Dobre lastnosti krize … Kot dobro lastnost krize je Pahor izpostavil, da se zaradi nje končujejo divje privatizacije, okoriščanja z gospodarsko in politično močjo ter umiranje sleherne odgovornosti za ravnanje z javnim dobrim. Po Pahorjevih ocenah so se "končno zganile" tudi ustanove pravne države, prav tako smo začeli s potrebnimi strukturnimi spremembami na gospodarskem in socialnem področju. Da pa bi dokončno premagali krizo, potrebujemo nov sveženj celovitih ukrepov za oživitev gospodarske rasti, je prepričan.

Obenem opozarja, da bi konec krize utegnil imeti slabo lastnost, če bi se zaradi izboljšanih gospodarskih izkazov zaradi zunanjih okoliščin prehitro znova polenili v nekaterih nujnih strukturnih spremembah. Izboljšanje bi bilo namreč zelo kratkotrajno, vnovična kriza pa nas bi prizadela še veliko huje, je pojasnil. Zato je po njegovih besedah treba sprejeti tudi dolgoročne ukrepe za povečanje naše konkurenčnosti, za dostopnost in kakovost javnih sistemov, zlasti zdravstva in šolstva, ter za uravnoteženost javnih financ. Kot pravi, potrebujemo pogum in vizijo, da nismo zadovoljni z majhnimi dosežki.

Ob tem je še omenil, da je drugič v svojem mandatu vse voditelje parlamentarnih strank povabil na skupen sestanek, kjer bodo poskušali oblikovati pakt o ukrepih strateške narave. Kot je dejal zbranim, ve, da je politika zapravila veliko njihovega zaupanja. Toda zdaj po njegovih besedah potrebujejo tudi njihovo spodbudo in podporo.

Premierka Alenka Bratušek je ob dnevu Rudolfa Maistra zapisala, da so njegove drzne poteze danes, ko imamo drugačne težave, še kako aktualne. "Zgodovina nas uči, da je pot do zmage vedno trnova." Sposobnost hitrega ukrepanja je bila njegova velika odlika, saj je znal v pravem trenutku postaviti prave cilje - in prav to je tisto, kar zahteva od nas tudi današnji trenutek, meni.

"Danes slavimo generala Rudolfa Maistra, enega največjih Slovencev vseh časov. Bil je veliki državnik in strateg hkrati, ki je znal in si upal ne le razmišljati, ampak tudi delovati državotvorno. A bil je tudi pesnik in ljubitelj vseh umetnosti. Brez Rudolfa Maistra in njegovega dela bi se zgodovina Slovencev pisala povsem drugače," ob današnjem prazniku opominja predsednica vlade.

Maister med "največjimi junaki 20. stoletja" Maistrovo vodenje slovenske narodne vojske ob razpadu Avstro-Ogrske monarhije ter boj za slovensko severno mejo med letoma 1918 in 1920 je v poslanici označila kot dejanja, ki Maistra "brez dvoma uvrščajo tudi med največje junake 20. stoletja". Ob tem je spomnila na njegove zasluge, da so danes Maribor, Štajerska, Prekmurje ter del Koroške slovenski.

"Dejstvo je, da general Maister brez avtoritete ne bi uspel speljati še tako dobro načrtovane akcije - hrabrost in bojevitost takratne slovenske vojske se je uvrstila pod prapor najboljših zavezniških vojska na evropskem ozemlju v zmagi svobode in pravičnosti," je zapisala Bratuškova. In tudi danes, skoraj sto let kasneje, bodo po njenih besedah "drzne poteze, pogum in odločnost ter dobra strategija ključni za izhod Slovenije iz težke situacije".

"Sebi in svetu smo pokazali visoko stopnjo solidarnosti" "Slovenci smo s pomočjo Rudolfa Maistra in njemu podobnih velikanov močnejši," je prepričana premierka. V preteklosti smo po njenih besedah pokazali, da znamo zmagovati, da smo hrabri, pogumni in odločni, ko gre za klic domovine. "Zakaj ne bi tega storili tudi danes," sprašuje.

Kot piše, smo sami sebi in svetu pokazali tudi visoko stopnjo solidarnosti, ko gre za naše skupno dobro. Po njenem mnenju gre tudi danes za klic domovine in če mu bomo znali prisluhniti, se nam ne bo treba bati za prihodnost. "Danes spreminjamo naš svet na način, ki ni prijeten. A Maistrov boj za pravičnost in svobodo je bil zagotovo še težji," ocenjuje predsednica vlade. Tisti, ki so njegova prizadevanja takrat podcenjevali, so se po njenih besedah ušteli, njegove zasluge pa so uspeli prepoznati šele potem, ko je bilo bitke konec.

O pomenu skupne volje "Zgodovina nas uči, da je pot do zmage vedno trnova, zapuščina generala Maistra pa naj nas na današnji dan opomni, da so vse velike bitke bile in bodo zmagoslavne le, če obstoji neka skupna volja po premagovanju," Bratuškova zaključi poslanico.

Ne spreglejte