Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 2. 2016,
20.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

jabolko navdiha priznanje

Ponedeljek, 22. 2. 2016, 20.44

8 let

Pahor slovenskim raziskovalcem podelil jabolko navdiha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Predsednik republike Borut Pahor je danes vročil jabolko navdiha skupini raziskovalcev, ki je prva potrdila povezavo med okužbo z virusom Zika in mikrocefalijo.

Priznanje je skupina raziskovalcev prejela, ker so prvi rešili uganko, ki se je zastavljala celotni svetovni znanstveni skupnosti, ter s tem prispevali k razvoju človeškega znanja na področju medicine.

Po besedah nosilke raziskave Tatjane Avšič Županc z inštituta za mikrobiologijo in imunologijo je to priznanje dodatna zahvala in velika čast. "Veseli smo vseh pohval in čestitk z vseh koncev sveta, svojih kolegov, tudi ostalih sodelavcev, s katerimi sodelujemo. Vendar je priznanje države, v kateri delaš, ki te podpira in financira, nekaj najlepšega, kar si lahko zamislimo. Danes je za nas čudovit dan," je dejala novinarjem po podelitvi.

Čestitke še kar prihajajo Čestitke in odzivi na odkritje, predvsem pa tudi vabila za nadaljnje sodelovanje po njenih navedbah še kar prihajajo. Tako ima kar težave prebrati vso elektronsko pošto in nanjo primerno ter pravočasno odgovoriti.

Opozorila je, da delo raziskovalcev ni trajalo le tri mesece, kolikor so se dejansko ukvarjali s potrjevanjem povezave med okužbo z virusom Zika in mikrocefalijo. "Pomembno je delo, ki smo ga nekateri opravljali že desetletja prej. Dalo nam je pomembne izkušnje in temeljno znanje, ki smo ga lahko zdaj uporabili in primerno izkoristili, da smo uresničili našo idejo," je dodala.

Predstojnica ljubljanske porodnišnice Nataša Tul Mandič pa je hvaležna, da se jim je tudi predsednik države zahvalil v imenu državljanov. "Tako podporo je bilo že nekaj časa čutiti med kolegi, prijatelji, znanci, tudi med bolnišnicami," je dejala.

Uspeh slovenskih raziskovalcev odmeval po celem svetu Kot so zapisali v utemeljitvi v Pahorjevem uradu, je uspeh raziskovalcev in raziskovalk Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana močno odjeknil v Sloveniji in povsod po svetu.

Z navdušenjem je naša javnost sprejela poročila, da so slovenski znanstveniki prvi na svetu potrdili povezavo med virusom Zika in mikrocefalijo, so navedli. Ugotovitve njihovih raziskav je nemudoma objavila medicinska revija, ki vse od začetka 19. stoletja svetu sporoča o prelomnih izsledkih raziskav, saj virus Zika pomeni mednarodno javnozdravstveno grožnjo.

Ne spreglejte