SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor: SD ne namerava ostati na oblasti za vsako ceno

2

termometer

 | Foto:
Stranka SD bo skušala konsolidirati manjšinsko koalicijo, vendar za vsako ceno ne namerava ostati na oblasti, je med sejo predsedstva SD dejal premier in predsednik SD Borut Pahor.

Če možnosti za izvajanje potrebnih reform vlada nima, je po Pahorjevih besedah boljše, da znova preveri podporo ljudi na volitvah. "Naša želja je, da bi kot stranka, ki ste ji zaupali največ glasov na volitvah, konsolidirali manjšinsko koalicijo. Če to ne bo mogoče, pa za vsako ceno ne želimo ostati na oblasti," je dejal Pahor. "Na oblasti velja biti, če lahko spreminjaš stvari" Na oblasti po njegovih besedah velja biti, če lahko spreminjaš stvari na boljše za veliko večino ljudi. Če te možnosti ni, je prav, "da se z oblasti tudi umakneš in znova preveriš svojo verodostojnost na naslednjih volitvah". Na vprašanja novinarjev pa Pahor ni odgovarjal. Tako ostaja odprto vprašanje, ali bo vezal zaupnico vladi na rebalans proračuna. V Zares vztrajajo pri svojem sklepu V Zares so vnovič zatrdili, da vztrajajo pri svojem sklepu in predloge za rekonstrukcijo vlade od SD pričakujejo do 25. junija. Če tega SD ne bo storil, Zares odhaja iz koalicije.

Predsedstvo SD o nadaljnjih korakih stranke Predsedstvo SD je medtem že končalo zasedanje, vendar člani SD izjav niso dajali. Večina strankarskih funkcionarjev sicer podpira premiera in njihovega predsednika Boruta Pahorja. So pa bili člani največje koalicijske stranke bolj zgovorni pred samo sejo predsedstva.

Potrč: V SD ne izbiramo novega mandatarja Podpredsednik SD Miran Potrč je ob prihodu na predsedstvo povedal, da bo podprl možnost vezave zaupnice Boruta Pahorja na rebalans proračuna, predčasne volitve pa so lahko po njegovih besedah posledica, če bo vladi izrečena nezaupnica. Potrč zagotavlja, da v SD ne izbirajo novega mandatarja in stojijo za predlogom predsednika Pahorja, da se ob konstruktivni nezaupnici odloča o tem, ali bodo poslanci podprli vlado ali bodo predčasne volitve. Toda to ni le odgovornost Pahorja, temveč tudi odgovornost DZ, je še dejal Potrč.

Vlačič: Precej bo odvisno od tega, kako bo ravnala SD Podpredsednik SD in minister za promet Patrick Vlačič je pojasnil, da ne gre le za zaupnico ali nezaupnico vladi, temveč za to, "da je bil SD izvoljen na volitvah in bodo njegove odločitve krojile prihodnost". LDS in Zares sta, tako Vlačič, povedali svoje stališče, vendar "bo precej odvisno od tega, kako bo SD ravnal".

Po njegovih besedah je namreč veliko odvisno od tega, ali so v vladi, kakršna koli že bo po 25. juniju, ki ga je Zares SD določil kot rok za predloge za rekonstrukcijo vlade, sposobni odločati ali ne. Če bi bila država "v takem krču, da ne bi mogla odločati", pa se Vlačič strinja tudi s predčasnimi volitvami. Nekdo, ki ni prejel mandata na volitvah, pa bi bil po njegovem mnenju težko alternativa Pahorju.

"Pahor zaenkrat v SD uživa popolno podporo" Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Miloš Pavlica je zagotovil, da Pahor zaenkrat v SD uživa popolno podporo.

Lavtižar Beblerjeva: Odprte so vse opcije Poslanka Darja Lavtižar Bebler je na vprašanje, ali bi se moral Pahor umakniti, odgovorila, da so vse opcije odprte in eno od teh "bomo dognali zdaj". Tudi sama podpira Pahorjevo razmišljanje o vezavi zaupnice na rebalans. Sama ocenjuje, da mu bo zaupnico DZ izrekel, saj "ne vem, kdo bi glasoval proti rebalansu".

Lukšič ostaja brez odgovora Minister za šolstvo Igor Lukšič je bil z izjavami bolj skop kot v minulih dneh. Na vprašanje, ali bo podprl možnost vezave Pahorjeve zaupnice na rebalans proračuna, Lukšič ostaja brez odgovora. Tudi poslanka SD Majda Potrata je podprla vezavo zaupnice na rebalans.

Poslanec Han odkrito za predčasne volitve Poslanec Matjaž Han se je odkrito zavzel za predčasne volitve, zaenkrat po njegovem mnenju s Pahorjem. Na vprašanje, ali ima Pahor kakšno alternativo v SD, Han odgovarja, da "se verjetno v življenju vedno najde alternativa, toda Pahor je zaenkrat predsednik SD".

Poslanec SD Luka Juri je zatrdil, da Pahorja v stranki podpirajo. Glede vezave zaupnice premiera na rebalans pa pravi, da "se zaupnico lahko veže na kar koli. Ko je vložena, je trenutek odločitve". Tisti, ki napovedujejo ali dajejo ultimate, so po Jurijevih besedah tedaj pred dejstvom ali "požrejo ali izvršijo svoje besede". Prihoda premiera Boruta Pahorja na predsedstvo SD nismo ujeli, minister za finance iz kvote SD Franc Križanič pa novinarjem izjav ni dajal.

SNS izjave Pahorja razume kot kapitulacijo vlade Izjava predsednika vlade Pahorja, da bo verjetno vezal glasovanje o zaupnici na glasovanje o rebalansu proračuna, je po mnenju poslanske skupine (PS) SNS "ali predvidljiva kapitulacija predsednika vlade ali zgolj nevednost vlade", so sporočili iz PS SNS.

"Podpora proračunu je finančno vprašanje" Vsak rebalans državnega proračuna je uravnoteženje finančne gotovosti ali negotovosti. Rebalans je nepriljubljen ukrep usklajevanja v dobro ali slabo državljanov, zato je podpora rebalansu, kot navajajo v poslanski skupini, finančno in ne politično vprašanje. V PS SNS so ogorčeni, da na tako "nizki ravni spoštljivosti do slovenskih državljanov rešujemo stolčke politikov in ne usode države". Cilj novega rebalansa je namreč kratkočasno zadržanje porabe izdatkov za skoraj 500 milijonov evrov, navajajo.

SNS: Politika LDS in Zares je uperjena proti predlogu rebalansa Politika LDS in Zares je uperjena proti predlogu rebalansa, s ciljem reševati lastne interese in zrušiti lastno vlado, realna ocena opozicije pa bo, kot trdijo v tej poslanski skupini, zvodenela zaradi egoističnih političnih ciljev koalicijskih strank.

Poslanci SNS so prepričani, da gre v tem primeru za "skrito načrtno kapitulacijo vlade, ki bi rada sedla v prvi reševalni čoln z ladje, ki tone". V PS SNS na ladji ostajajo in bodo rebalans obravnavali vsebinsko. Navajajo še, da ostro obsojajo nizkotno politiko še vedno veljavne koalicije SD, Zares, LDS ter satelitov DeSUS in SLS.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin