Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 5. 2019,
19.47

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

1

Natisni članek

Borut Pahor Slovenska vojska

Torek, 14. 5. 2019, 19.47

4 leta, 11 mesecev

Pahor ob dnevu Slovenske vojske za njeno posodobitev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

1

Slovensko vojsko (SV) bo v naslednjih letih treba posodobiti, da bo lahko odlično opravljala tudi operacije največje intenzivnosti. Ustvariti bo treba pogoje, v katerih bodo pripadniki SV čutili tako moralno kot tudi materialno zadoščenje za opravljanje poslanstva, je na osrednji slovesnosti pred dnevom SV dejal predsednik republike Borut Pahor.

Na letališču v Cerkljah ob Krki so danes slovesno zaznamovali dan Slovenske vojske, ki ga sicer obeležujemo v sredo. Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je v slavnostnem nagovoru poudaril, da je Slovenija varna država in da Slovenska vojska predstavlja vojaški steber te varnosti.

Pahor: Poklic vojaka ni konkurenčen s primerljivimi poklici

Glede njene pripravljenosti je sicer mogoče ugotoviti pomanjkljivosti, toda kljub temu brezhibno opravlja naloge, ki so ji naložene, tako v domovini kot na operacijah in misijah v tujini, je povedal.

Dan Slovenske vojske | Foto: STA , Foto: STA ,

Med temu pomanjkljivostmi je Pahor izpostavil, da poklic vojaka ni konkurenčen s primerljivimi poklici, omenil je tudi preslabo opremo in oborožitev. Vse to po njegovih besedah vpliva tudi na medčloveške odnose. "Vendar je spodbudno dejstvo, da se po mnogih letih odlašanja z rešitvami vendarle obetajo nekatere pomembne sistemske spremembe," je povedal predsednik republike in omenil skorajšnjo pripravo bele knjige o obrambi.

"Kibernetska nevarnost še nikoli ni bila tako velika"

V posodabljanje celotnega sistema nacionalne varnosti pa bo treba vlagati premišljeno in strateško, je povedal Pahor. Med sodobnimi varnostnimi izzivi je izpostavil kibernetsko nevarnost, ki "še nikoli ni bila tako velika". Kot je dodal, je "z majhno mero tveganja" mogoče reči, da vse bolj nakopičene težave in protislovja sodobnega sveta ne bodo vselej rešene po mirni poti, čeprav si bo za to Slovenija do konca prizadevala. "V tem primeru mora biti Slovenija v vseh ozirih popolnoma pripravljena, varnostno, tudi vojaško," je še poudaril.

Dan Slovenske vojske | Foto: STA , Foto: STA ,

Na pomen medsebojnega zaupanja, spoštljivosti in lojalnosti v vojaški organizaciji je opozoril tudi obrambni minister Karl Erjavec. Kot je zatrdil, kot minister ne bo dovolil, da bi se to zaupanje poruši. "Še manj pa bom dovolil, da nekdo, ki ni več vreden zaupanja, ruši vojaško organizacijo, ruši tako, da išče zatočišče v politiki in želi spolitizirati Slovensko vojsko," je bil oster minister.

"Slovenija potrebuje dobro opremljeno, usposobljeno in pripravljeno vojaško silo"

Načelnica Generalštaba SV Alenka Ermenc pa je med drugim poudarila, da Slovenija tudi danes potrebuje dobro opremljeno, usposobljeno in pripravljeno vojaško silo, v prvi vrsti za zagotavljanje lastne obrambne sposobnosti, za zagotavljanje podpore drugim akterjem v nacionalnovarnostnem sistemu ter za zagotavljanje mednarodnega miru.

dan slovenske vojske | Foto: STA , Foto: STA ,

V letih 2017 in 2018 so v Slovenski vojski z nekaj dodatnimi sredstvi po njenih besedah stabilizirali doseženo stopnjo razvoja na nekaterih področjih. "Kljub temu pa takšno povečanje ni omogočilo potrebnega razvojnega preskoka," je opozorila. Primanjkljaj kadra se bo po njenih besedah brez celovitih sistemskih ukrepov le še povečeval. Pozitivne spremembe so vedno mogoče, zahtevajo pa celostni pristop in odločno ukrepanje na nacionalni ravni, je pojasnila.

Današnje slovesnosti v Cerkljah ob Krki so se udeležili tudi predsednik DZ Dejan Židan, številni ministri, državni sekretarji ter predstavniki veteranskih združenj in verskih skupnosti.

Še pred osrednjo slovesnostjo pa je v prostorih Vojašnice Jerneja Molana potekala predstavitev letošnje mednarodne vojaške vaje Odločen odgovor, z videokonferenco, na katerih so poveljujoči posameznim enotam predstavili njihove naloge in delovanje.

Dan Slovenske vojske | Foto: STA , Foto: STA ,

Poveljnik poveljstva sil Milan Žurman je pojasnil, da vajo pod tem imenom izvajajo že od leta 2013, in sicer v sodelovanju z ameriškimi silami v Evropi in hrvaškimi silami. Na letošnji sodeluje kar 5000 pripadnikov različnih vojska, njen glavni cilj pa je razvijanje interoperabilnosti in sodelovanja med državami članicami zavezništva.

Z vajo po besedah direktorja vaje Anžeta Rodeta krepijo sposobnost vojaške obrambe, izgradnjo ciljnih zmogljivosti, bojni karakter vojske, sposobnost združenega bojevanja rodov ter interoperabilnosti SV v okviru zavezništva.

Ne spreglejte