Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 7. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

3

Natisni članek

predsednik Slovenija Madžarska

Četrtek, 2. 7. 2020, 4.00

3 leta, 9 mesecev

Pahor z madžarskim kolegom potrdil odlične odnose med državama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

3

Pahor Ader | Pahor bo danes z vlakom odpotoval na uradni obisk na Madžarsko. | Foto STA

Pahor bo danes z vlakom odpotoval na uradni obisk na Madžarsko.

Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor je danes na uradnem obisku na Madžarskem. Z gostiteljem, madžarskim predsednikom Janosom Aderjem, sta potrdila odlične in prijateljske odnose med državama ter med drugim izpostavila, da Slovenija in Madžarska sodita med države, ki so se uspešno soočile z epidemijo novega koronavirusa, poroča STA.

Novice Madžarski predsednik na uradnem obisku v Sloveniji #video #foto

Pahor in Ader sta na novinarski konferenci po pogovorih poudarila, da je k uspešnemu soočanju z epidemijo pripomoglo hitro in uspešno ukrepanje obeh vlad, so sporočili iz urada slovenskega predsednika. Govorila sta tudi o morebitnem drugem valu in o potrebi po premišljenem gospodarskem ukrepanju zaradi epidemije.

Predsednik Pahor je madžarskega kolega seznanil, da se Slovenija pripravlja na predsedovanje Svetu EU z veliko mero odgovornosti in z namenom, da uniji vrne avtoriteto, ki bo nepogrešljiva v soočanju s posledicami krize zaradi epidemije, je poročal STA.
 

Tako je slovenski predsednik Pahor na zadnjem obisku sprejel svojega političnega kolega. (Video: Planet TV)


Protesti na Madžarskem
Novice Madžarski predsednik kljub protestom podpisal sporno delovno zakonodajo

Govorila tudi o migracijah

Predsednika sta naslovila tudi problem migracij. Slovenija in Madžarska zagovarjata zavarovanje zunanjih meja Evropske unije in stremita k iskanju rešitev za preprečevanje ilegalnih migracij, so sporočili iz Pahorjevega urada. Slovenija je tudi zelo naklonjena iskanju skupnih modelov solidarnosti, pri čemer moramo kot skupnost, tako predsednik Pahor, poiskati kompromis.

Pahor je v pogovorih poudaril tudi pomen vzajemnega negovanja položaja manjšin, ki predstavljajo most med državama. Sodelovanje v okviru programov regionalnega gospodarskega razvoja je pri tem izjemnega pomena, je poudaril in se zavzel za realizacijo že odobrene pomoči Madžarske Porabju.

V pogovorih z madžarskim predsednikom je Pahor odprl in posebej omenil obeleževanja obletnice trianonske pogodbe, so sporočili iz njegovega urada. Predsednika Aderja je opozoril na razlike v percepciji in na ponavljajoče se slike zemljevidov, ki vzbujajo zaskrbljenost pri delu slovenske javnosti, saj jih razume kot izraz ozemeljskih teženj. Prav dobri odnosi nam omogočajo, da se o vsem, in tudi o tem odkrito pogovarjamo, je dejal Pahor.

Madžarski predsednik je oktobra 2018 obiskal Ljubljano. Na obisku sta predsednika med drugim sedela tudi na klopcah na Ljubljanskem gradu. | Foto: STA , Madžarski predsednik je oktobra 2018 obiskal Ljubljano. Na obisku sta predsednika med drugim sedela tudi na klopcah na Ljubljanskem gradu. Foto: STA ,

"Preteklosti ne moremo spreminjati, lahko pa spreminjamo prihodnost"

Pahor je prepričan, da je potrebna velika mera strpnosti in razumevanja tako pri oblikovanju naše prihodnosti kot tudi pri odnosu do zgodovine skupnega prostora. V tej luči moramo vsi poskrbeti, da obeleževanja zgodovinskih dogodkov potekajo v duhu skupnih evropskih vrednot, dobrih sosedskih odnosov in spoštovanja zgodovine drugih držav oziroma narodov, je poudaril.

"Preteklosti ne moremo spreminjati, lahko pa spreminjamo prihodnost. Odgovorni politiki gledajo generacije vnaprej, temu pogledu sva zavezana tudi s prijateljem in predsednikom Janosem Aderjem, ki se mu zahvaljujem za gostoljubnost v Budimpešti," je dejal na novinarski konferenci.

Pahor je tudi izrazil zadovoljstvo, da državi vzdržujeta reden politični dialog in dejal, da je Madžarska soseda, s katero želi Slovenija tudi v prihodnje gojiti tesne in prijateljske odnose.

Anže Logar
Novice Avstrija, Madžarska, Slovenija, Slovaška in Češka želijo sodelovati tudi po krizi

Ob Pahorju še Pivčeva in Počivalšek

Obisk je osredotočen na t. i. zeleno agendo in trajnostni razvoj. Predsednika sta se strinjala, da področje trajnostnega razvoja in zelenih tehnologij lahko obe državi strateško povezuje, in ocenila, da lahko pomeni več kot le priložnost za izhod iz krize in nadaljnje sodelovanje.

Na Madžarskem predsednika republike spremljata ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Pivčeva je s svojim madžarskim kolegom Istvánom Nagyjem podpisala tudi memorandum o sodelovanju pri ohranjanju gozdov.

Pahor se bo v nadaljevanju uradnega obiska srečal s predsednikom madžarske narodne skupščine Laszlom Köverjem. Slovenska turistična organizacija pa bo popoldne pripravila predstavitev Slovenije kot bližnje, zelene in varne turistične destinacije z vrhunsko gastronomsko ponudbo.

Novice V Auschwitzu v znamenju pozivov, da se to ne sme nikoli ponoviti #video
Ne spreglejte