Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 8. 2021,
20.24

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

5

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Prekmurje Igor Zorčič Borut Pahor

Ponedeljek, 16. 8. 2021, 20.24

2 leti, 8 mesecev

Pahor: Misel, da nekdo uspe samo, če je drugi poražen, je najbolj zaskrbljujoča utvara tega časa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

5

"Misel, da nekdo lahko uspe samo, če je drugi poražen, je najbolj zaskrbljujoča utvara tega težkega časa. Nekdo bo pravi zmagovalec zato, ker bo skupnost potegnila skupaj, ne zato, ker bo porazil nasprotno stran," je na nocojšnji slovesnosti v počastitev dneva združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom dejal predsednik republike Borut Pahor.

Slovesnosti na dvorišču gradu v Beltincih sta se udeležila predsednik vlade Janez Janša in predsednik državnega zbora Igor Zorčič, prisotni pa so bili med drugim tudi praporščaki domoljubnih in veteranskih organizacij, nekateri poslanci DZ, župani okoliških občin in predstavniki verskih skupnosti.

Pahor je v slavnostnem nagovoru izpostavil, da se s tem državnim praznikom Slovenci in Slovenke hvaležno spominjamo tedanjih narodnih buditeljev in voditeljev, ker so se enotno postavili za skupno življenje z matičnim narodom. "Naša iskrena hvaležnost gre prekmurskemu človeku, ki zmore znotraj pregovorno življenjske skromnosti gojiti tako bogato kulturno in narodno pripadnost slovenstvu," je dejal.

Čakajo nas nove preizkušnje

Želi si, da bi v iskrenem in dobrem sosedstvu, gojitvi pristnega prijateljstva in v narodni, državni in čisto človeški vzajemnosti vsi skupaj videli edini stvaren obet za trajen mir, varnost in blaginjo.

Po besedah Pahorja si je treba prizadevati za tkanje medsebojnega zaupanja, naklonjenosti in enakovrednega spoštovanja na najvišji politični ravni in na čisto vsakdanji človeški ravni.

"Zlasti, ko nas preizkušajo težki časi, se moramo vsi toliko bolj potruditi, da čutimo bolečino drugega, da ustvarimo ozračje medsebojnega spoštovanja, iskreno vzpodbujamo sodelovanje - ne zato, ker mislimo enako, ampak ker mislimo različno - in preprosto držimo skupaj v dobrem in slabem. Zlasti, ko nas preizkušajo težki časi, se moramo strpno medsebojno izpovedati, a v vsakem trenutku paziti, da z našim drugačnim stališčem ne prizadenemo dostojanstva drugega," je dejal.

"Zdi se, da bomo že jeseni znova na novi človeški, socialni in politični preizkušnji. Vse bo lažje, če se bomo poskušali poslušati in slišati in če bomo skozi dialog skupaj iskali najboljše rešitve," je dodal.

"To je bila odločitev za boljši jutri in lepše življenje"

Gostitelj, župan Občine Beltinci Marko Virag, je povedal, da pričujoči praznik simbolizira predvsem povezovanje in upanje na boljše. "Odločitev za Prekmurje in Slovenijo je bila odločitev za boljši jutri in dostojno, lepše življenje. To ni pomenilo delitve na naše in vaše, privilegiranje enih na račun drugih, temveč odgovorno ravnanje vseh in spoštovanje vsakogar," je poudaril.

Dan združitve prekmurskih Slovencev kot državni praznik, ki ni dela prost dan, praznujemo 17. avgusta od leta 2006. Z njim se spominjamo množičnega ljudskega zborovanja v Beltincih 17. avgusta 1919, na katerem so po prvi svetovni vojni plebiscitarno podprli priključitev Prekmurja matici.
 
Simona Kustec
Novice Simona Kustec okužena s koronavirusom. Kaj pa predsednik Pahor?
Matej Tonin, NSi.
Novice V Kabulu še trije Slovenci
Ne spreglejte