SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor: Janković in Janša naj sedeta za mizo

4

termometer

Kandidat za predsednika republike Borut Pahor ocenjuje, da si trenutno ne moremo privoščiti padca vlade. Njegovo vladno barko so razbili strici iz ozadja.

"Namesto tega zagovarjam dogovor z aktualno vlado o političnem premirju, ki bi vladalo kako leto dni in bi v tem obdobju dosegli dogovor o temeljnih reformah in ukrepih," je dejal Borut Pahor za Sobotno prilogo Dela.

"... ne želim ustvarjati atmosfere proti vladi za vsako ceno in na vsak način" Pahor ocenjuje, da bi bila neumnost, če bi ravnal tako kot Janez Janša leta 2011, da bi vlado, "ki v teh okoliščinah ne more biti popularna, videl kot glavnega krivca za vse, njen padec pa kot olajševalno okoliščino za vse". "Večine ukrepov te vlade nisem podprl, je pa res, da ne želim ustvarjati atmosfere proti vladi za vsako ceno in na vsak način. Na tej točki se začne tudi temeljna premisa ravnanja kandidata za predsednika republike," pravi.

Po petih letih ne more reči, da sta s Türkom politična somišljenika Zamer do svojega protikandidata in aktualnega predsednika republike Danila Türka, ki je lani dejal, da če bi imel ustavne pristojnosti, bi razpustil parlament, Pahor nima. Kljub temu, kot pravi, po petih letih ne bi mogel reči, da sta s Türkom politična somišljenika. "Med nama je glede ravnanj in presoj precej razlik in sva v tem smislu precej različna kandidata za predsednika. Zdi se mi, da bi lahko predsednik v času krize, ne da bi presegel svoja pooblastila, aktivneje spodbujal vse procese, ki vodijo k večjemu zaupanju in sporazumevanju znotraj politike," dodaja Pahor.

"Ni mogoče uspešno vladati v teh razmerah in biti popularen" Glede morebitnih referendumov bodisi o zakonu o slabi banki bodisi o državnem holdingu Pahor ugotavlja, da bi bil politični, psihološki in materialni strošek takšnih referendumov "slabši od učinkov, ki jih prinašata oba zakona": "V takšni politični presoji se razlikujem od tistih, ki v antipatiji do vlade iščejo humus za zmago na volitvah. Ključna vsebina mojega sporočila pred volitvami je, naj si nihče ne dela prevelikih iluzij: ni mogoče uspešno vladati v teh razmerah in biti popularen. Prav tako velika iluzija je, da je skrivnost rešitve v tem, da nepopularne vlade padejo."

Strici iz ozadja Pahor je spregovoril tudi o stricih iz ozadja, ki naj bi razbili njegovo vladno barko, vendar več ni želel povedati, ker je bilo o tem "že dovolj povedano".

"Imam četrt stoletja izkušenj, naukov in modrosti – vse to lahko ponudim slovenski politiki. Na predsedniške volitve nisem šel zato, ker bi osebno potreboval zmago ali potrditev, zadoščenje za svoje delo imam in sem ga našel v vsem opusu, ki je ostal za mano. V politiko se vračam s polno paro zato, ker menim, da bi lahko v kampanji navdihoval za enotnejšo slovensko politiko. Delal bom za zmago, ker bi lahko s prizadevanjem za ta cilj predstavljal pomemben vzvod sprememb na bolje," je dejal za Delo.

Dodal je tudi: "Za kandidaturo sem se odločil, ne da bi se vprašal, ali bom zmagal, ampak ker sem čutil potrebo, da se sliši moj pogled na aktualni trenutek. Posebnost moje kandidature ni le v kampanji in vsem drugem, kar jo spremlja, ampak politično stališče par excellence, da si s kampanjo in morda izvolitvijo prizadevam za politični dogovor – zdaj!"

Slovenci smo trenutno še gospodarji svoje usode O evropski trojki in morebitnem padcu vlade Pahor meni, da smo Slovenci trenutno še gospodarji svoje usode. Ob pametnih in dovolj velikopoteznih ukrepih lahko premagamo krizo brez evropske pomoči. "Ne spadam med tiste, ki zlahka sprejmejo pomoč kot enega od možnih instrumentov. Evropska pomoč pomeni diktat, ki je zunaj naše moči: to je diktat evropske komisije, Evropske centralne banke, evropskega sveta in vseh drugih institucij. Slovenija ni v takšni finančni situaciji, da bi potrebovala pomoč. Večina problemov je v paralizi političnega procesiranja izhoda iz krize," je še povedal za časnik.

"Janša in Janković sta potrebna drug drugemu" Nekdanji premier ocenjuje, da v teh negotovih časih potrebujemo, da oba glavna akterja slovenske politike, Zoran Janković in Janez Janša, sedeta za mizo. Obenem je prepričan, da je za družbo manjši strošek, če to vlado "obdržimo in jo cepimo s pripombami opozicije in socialnih partnerjev, kot da umre in potem skupaj z njo vsi drugi".

Svojo kandidaturo Pahor vidi, kot "metaforo o nujnosti političnega dogovora". Na tej točki se po njegovem razlikuje od Türka in Milana Zvera, saj ne govori "le o načelih, vrednotah in vizijah, ampak le o eni sami stvari – zgodovinski nujnosti takojšnjega dogovora političnih strank o sodelovanju za izhod iz krize".

"Evropska levica nima odgovora na krizo" Na vprašanje, ali imata evropska levica in francoski predsednik Francois Hollande odgovore na krizo, je Pahor odgovoril, da ne in dodal, da jih je na letošnjih volitvah z obljubami precej zaneslo. "Obljubljali so gospodarsko rast brez varčevalnih ukrepov; zdaj se je izkazalo, da je potrebno dinamično ravnovesje med varčevanjem in rastjo," ocenjuje Pahor.

Pahor Virantovo podporo razume kot iskreno V pogovoru za Delo se je Pahor dotaknil tudi podpore, ki sta mu jo je izrekla koalicijska Državljanska lista in njen predsednik Gregor Virant. "Podporo razumem kot zelo iskreno. Če to ne bi bila, si je ne bi želel. Njihova politična mentaliteta je sorodna mojemu razumevanju aktualnega položaja". "Velike ljubezni ni nikoli konec" Bi bilo ob morebitnem porazu konec velike ljubezni do politike? Pahor na to odgovarja: "Velike ljubezni ni nikoli konec, tudi če je nesrečna, obstaja, para vaše srce, vam daje misliti in vedno računate na to, da si bo premislila in vas vabila nazaj. Domišljate si marsikaj, a v ljubezni ni konca."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin