Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 2. 2019,
15.32

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

1

Natisni članek

Borut Pahor Bazovica Italija Antonio Tajani

Ponedeljek, 18. 2. 2019, 15.32

5 let, 2 meseca

Pahor: Italijanska stran se je tokrat prvič odzvala na slovenske proteste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

1

Antonio Tajani | Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je na nedavni slovesnosti v Bazovici ob dnevu spomina na fojbe izjavil: "Naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija" | Foto STA

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je na nedavni slovesnosti v Bazovici ob dnevu spomina na fojbe izjavil: "Naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija"

Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor je v odzivu na drugo opravičilo predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija za nedavne sporne izjave v Bazovici poudaril, da se je tokrat prvič zgodilo, da se je italijanska stran odzvala na proteste slovenskih predstavnikov zaradi nesprejemljivih izjav.

Kot je predsednik republike Borut Pahor poudaril po današnjem srečanju s predstavniki neparlamentarnih političnih strank, ima vprašanje več razsežnosti, ki nam dajejo misliti in ukrepati v prihodnje. Pojasnil je, da smo od leta 2004, odkar v Italiji praznujejo dan spomina na fojbe, "prvič lahko slišali tako ostre besede visokih italijanskih predstavnikov, ki smo jih v pismih obsodili".

Italija. Recesija. Zastava.
Novice "Preprečite, da italijanska stokrat izrečena laž postane sprejemljiva resnica" #Tajani #video

Pahor: Italijanska stran tokrat ni ostala tiho

"Se je pa tudi prvič zgodilo, da sta se italijanski predsednik v pismu meni in predsednik Evropskega parlamenta v pismu zunanjemu ministru Miru Cerarju odzvala na naše pripombe," je poudaril Pahor in dodal, da se to doslej ni dogajalo. "Doslej je bilo tako, da smo Slovenci tako ali drugače protestirali proti nesprejemljivim izjavam, italijanska stran pa je ostala tiho. Tokrat pa ni," je dejal Pahor, ki se mu to zdi vendarle vredno opaziti in upoštevati.

"Mi smo lahko bolj ali manj zadovoljni s tem, kaj italijanski predsednik piše v pismu meni, lahko smo bolj ali manj zadovoljni s tem, kako Tajani pojasni, se opraviči ali ogradi od svojih besed," je dejal Pahor. "Vendar sta to storila. To je okoliščina, ki je doslej nismo poznali," je izpostavil predsednik republike. Opozoril je, da so bile izjave izrečene v kontekstu, ko smo v Evropi priča večjemu vzponu nacionalizmov kot kadarkoli prej od ustanovitve EU.

Predsednik republike Borut Pahor je menil, da Italija v primeru spornih izjav, izrečenih na nedavni slovesnosti v Bazovici, tokrat ni ostala tiho. | Foto: STA , Predsednik republike Borut Pahor je menil, da Italija v primeru spornih izjav, izrečenih na nedavni slovesnosti v Bazovici, tokrat ni ostala tiho. Foto: STA ,

To je kontekst, ki po njegovem mnenju spreminja skrb zbujajočo razsežnost njihovih besed. Po besedah Pahorja so se v Italiji morali odzvati, če se ne bi hoteli, bi ostalo pri tem, da ima Italija določene ozemeljske zahteve. "In predsednik Evropskega parlamenta je bil o tem v svojem odgovoru zelo jasen," je še povedal Pahor, ki se bo s Tajanijem v Bruslju srečal v sredo.

Pahor se bo prihodnji teden srečal z britansko kraljico

Predsednik republike Borut Pahor bo prihodnji teden obiskal London, kjer se bo srečal tudi z britansko kraljico Elizabeto II. Kot je Pahor povedal po današnjem srečanju s predstavniki neparlamentarnih političnih strank, obstaja tudi možnost, da se bo srečal z britansko premierko Thereso May.

Poudaril je, da želi Slovenija tudi po brexitu, ki je predviden 29. marca, z Združenim kraljestvom ohraniti zelo dobre dvostranske odnose. Predsednik republike se bo med obiskom na Otoku srečal tudi s predsednikom britanskega parlamenta Johnom Bercowom. Na programu ima tudi srečanje s Slovenci, ki živijo v Veliki Britaniji.

Pahor bo simbolno odprl tudi poslovanje londonske borze in se srečal s pomembnimi finančniki v londonskem Cityju. Kot je pojasnil, gre za oceno, kako se bo brexit poznal pri vlogi Cityja kot enega od najpomembnejših in najbolj vitalnih finančnih središč na svetu.
Antonio Tajani
Novice Tajani se je opravičil Cerarju in slovenskemu narodu

Tajani: "Naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija"

Tajani je pred tednom dni na oziroma na slovesnosti v Bazovici pri Trstu ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije izjavil, da je tiste, ki zanikajo pojav fojb in eksodusa, premagala zgodovina in da je tisti, kdor zanika ta pojav, sostorilec tistega, kar se je zgodilo. Ob tem je dodal: "Naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija".

Tajani je izjave najprej poskušal omiliti v ponedeljek, ko je med drugim dejal, da so bile napačno razumljene. A s to njegovo izjavo številni niso bili zadovoljni. Cerar mu je pisal pismo, slovenski in hrvaški evroposlanci iz vrst EPP pa so v skupnem pismu zahtevali njegovo jasno opravičilo in umik izjav iz Bazovice. Pahor je poslal pismo italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli. V SD so ob tem sprožili mednarodno peticijo, ki poziva Tajanija k odstopu.

Predsednik Evropskega parlamenta se je po pritisku znova opravičil v sredo. "Iskreno obžalujem in se opravičujem, da sem uporabil besede, ki so morda užalile vaše državljane in so bile razumljene kot neke vrste ozemeljske zahteve. Zagotavljam vam, da to ni bil niti moj namen niti ni to moje stališče o zadevi," je Tajani zapisal v izjavi za javnost.

Antonio Tajani
Novice Tajani po sestanku: Iskreno obžalujem in se opravičujem

Cerar: Italijanski zunanji minister se je ogradil od Tajanijevih izjav

Zunanji minister Miro Cerar je danes povedal, da se je italijanski zunanji minister Enzo Moavero ogradil od Tajanijevih izjav v Bazovici. "Zunanji minister mi je zagotovil, da Italija želi spoštovati evropske vrednote in standarde, da si želi dobrega sodelovanja s prijateljsko državo Slovenijo in da nima nobenih ozemeljskih pretenzij," je povedal Cerar po srečanju z Moaverom.

Slovenski minister je italijanskega kolega ob tem opozoril na nedopustno izkoriščanje spominskih slovesnosti za tako protievropsko retoriko, ki nas vrača v prejšnje stoletje, in na grozote, ki jih je v Sloveniji povzročil fašizem, še posebej na Primorskem. Ob tem je pozval, naj se italijanska vlada vzdrži dejanj, ki bi kazala na obnavljanje fašistične ali protievropske retorike, predvsem pa se ne sme zatekati k zgodovinskemu revizionizmu.

Premier Marjan Šarec je v nedeljo dejal, da se je Tajani opravičil s figo v žepu in da bi moral odstopiti. K odstopu še vedno pozivajo tudi v SD, medtem ko je Cerar po Tajanijevem pisnem opravičilu dejal, da je zgodba zanj končana. "Gospod Tajani je storil veliko napako. Zdaj smo tik pred evropskimi volitvami in ta napaka se potencira v predvolilnem diskurzu. Vsakdo jo izkorišča za predvolilne namene. To se mi zdi grdo," je poudaril Cerar.

Tajanijevo izjavo je bilo treba ostro obsoditi in zahtevati opravičilo, kar smo tudi storili, zdaj pa je čas, da gledamo naprej, je še dejal Cerar ter poudaril, da je v svoji funkciji storil največ, kar je bilo mogoče, in dal jasno vedeti, da za Slovenijo takšna fašistična in neevropska retorika ni sprejemljiva.

Ne spreglejte