Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 10. 2020,
11.08

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

47

Natisni članek

meja arbitraža Hrvaška Borut Pahor

Nedelja, 25. 10. 2020, 11.08

3 leta, 5 mesecev

Pahor zaradi arbitraže ne bi blokiral Hrvaške

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

47

Borut Pahor jabolko navdiha | Predsednik republike Borut Pahor je prepričan, da bo Hrvaška v prihodnosti priznala arbitražno sodbo o meji s Slovenijo. | Foto STA

Predsednik republike Borut Pahor je prepričan, da bo Hrvaška v prihodnosti priznala arbitražno sodbo o meji s Slovenijo.

Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor je prepričan, da bo Hrvaška slej ko prej soglašala z odločitvijo arbitražnega sodišča o meji s Slovenijo. Hrvaške v to ne bi prisiljeval s formalnim pogojevanjem ali blokado vstopa v območje schengna, je v pogovoru za današnjo izdajo Večernjega lista dejal Pahor in dejal, da si bo prizadeval za še boljše odnose med državama.

"Jasno mi je, da hrvaška politika potrebuje ustrezne okoliščine, da bo lahko spremenila svojo politiko glede spoštovanja odločitve arbitražnega sodišča o meji. V tem smislu zagovarjam celovito in prijateljsko politiko s Hrvaško na vseh področjih, ker je to pomembno za obe državi, regijo in Evropsko unijo," je na vprašanje, kako ocenjuje politične odnose med Slovenijo in Hrvaško v luči odločitve evropskega sodišča v Luxembourgu, da ni pristojno za arbitražni sporazum, odgovoril predsednik države Borut Pahor.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice Toliko novih okužb je bilo potrjenih v soboto

Pahor: Vstop Hrvaške v schengen je tudi v interesu Slovenije

Poudaril je, da je vstop Hrvaške v schengen tudi v slovenskem interesu. "Upam, da bo Hrvaška čim prej izpolnila vse pogoje za vstop v območje schengna. V tem je ne bi blokiral, ker ni uveljavila arbitražnega sporazuma. Verjamem, da gre za vzajemen interes, ki je koristen za obe državi. To bo zelo verjetno pomenilo, da žica ob meji ne bi bila več potrebna. Žica ob meji nam ni v ponos, a smo tako ravnali v težavah," je pojasnil Pahor.

Izpostavil je, da izvrstno sodelujeta s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem, s katerim se poznata že četrt stoletja. "Zelo verjetno je, da bi kdo našel tudi razlike v kakšnem od najinih stališč, a gradiva sodelovanje na tistem, kar imava skupnega. Oba verjameva v pomembnost dobrososedskih odnosov in pomembno vlogo povezane EU," je ocenil Pahor. Dodal je, da oba verjameta tudi v sistem vrednot, da bi vzpostavili most iskrenega zaupanja med Ljubljano in Zagrebom.

Pahor je v pogovoru za Večernji list poudaril, da s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem izvrstno sodelujeta. | Foto: STA , Pahor je v pogovoru za Večernji list poudaril, da s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem izvrstno sodelujeta. Foto: STA ,

Po njegovih navedbah je pandemija covid-19 državi zbližala: "Obe državi razmišljata strateško. Zdaj so časi, ko potrebujete prijatelje vsepovsod, posebej v soseščini. Vsako poslabšanje odnosov bi lahko vzelo celo življenja v zdravstveni krizi. Dobri odnosi omogočajo koordinacijo in njihovo reševanje." Izrazil je svojo predanost poglobitvi odnosov z vsemi štirimi slovenskimi sosedami, poroča STA.

Blejski strateški forum 2020. Janša, Plenković, Orban, Vučić
Novice Janša: Zgodilo se je nekaj, kar je bilo še leto prej za večino nepredstavljivo

"Vlade ne podpiram, niti je ne rušim"

Na vprašanje, kakšen odnos ima s slovensko vlado ter kako komentira dejstvo, da se je sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško močno okrepilo s prihodom premierja Janeza Janše na oblast, je Pahor odgovoril, da kot predsednik republike "vlade ne podpiram, niti je rušim, temveč z njo sodelujem". "Veseli me, da so odnosi med Slovenijo in Hrvaško dobri, prizadeval si bom, da bodo še boljši. To je dobro za obe državi," je izjavil Pahor.

Predsednik se je v pogovoru za zagrebški časnik vzdržal komentiranja slovenskih notranjepolitičnih zadev kot tudi notranje politike ZDA, ko gre za prihajajoče ameriške predsedniške volitve in ocene, da Slovenci morda raje navijajo za demokratskega kandidata Joeja Bidna, ker Melania Trump ni izkoristila položaja žene ameriškega predsednika Donalda Trumpa za okrepitev položaja Slovenije.

Pahor je dejal, da se Slovencem zagotovo zdi dobro, da je prva dama ZDA po rodu Slovenka: "Sicer pa meni osebno še več pomeni, da njun sin Barron Trump tekoče govori slovenski jezik. Skratka, sin ameriškega predsednika lepo govori slovensko. To se mi zdi 'kul', a iz tega ne vlečem nobenih političnih zaključkov."

Med drugim je potrdil, da je prebral novo knjigo nekdanje hrvaške premierke Jadranke Kosor ter se ob tem spomnil obdobja renesanse slovensko-hrvaških odnosov. "To je bilo eno najtežjih, a tudi najlepših obdobij mojega političnega življenja," je dejal Pahor. Dodal je, da se rad sliši in pogovori tudi z nekdanjo hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović.

Ne spreglejte