Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Stela Mihajlović

Torek,
31. 10. 2023,
23.03

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,67

Natisni članek

zdravniki družinska medicina ZZZS ambulante za bolnike brez osebnega zdravnika ZD Ljubljana

Torek, 31. 10. 2023, 23.03

6 mesecev

Nekatere ambulante za neopredeljene že dosegle mejo za vpis

Stela Mihajlović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,67
ambulanta za neopredeljene | Foto STA

Foto: STA

Po manj kot letu dni delovanja sta dve ljubljanski ambulanti za neopredeljene paciente že dosegli mejo, ko lahko vpisujeta nove paciente. Gre za ambulanti v Zdravstvenem domu Ljubljana - Šiška. V Zdravstvenem domu Ljubljana (ZD Ljubljana), v okviru katerega deluje omenjena enota, pojasnjujejo: "Tako kot v vseh drugih ambulantah imajo tudi ambulante za neopredeljene zavarovane osebe določen glavarinski količnik, in ko ga dosežejo, lahko prenehajo opredeljevati nove paciente."

To pa, kot dodajajo, ne pomeni, da pacienti, ki so pred kratkim izgubili osebnega zdravnika v ZD Ljubljana, ne morejo priti do zdravstvenih storitev, le opredeliti se ne morejo v ambulantah za neopredeljene zavarovane osebe. "Za te paciente je poskrbljeno v ločenih ambulantah tako imenovanih kroničnih oziroma administrativnih ambulantah, kjer prav tako pomaga več zdravnikov, praviloma te ambulante koordinira stalna medicinska sestra," so povedali.

Prav tako mirijo, da se ob zdravstvenih težavah na ambulanti lahko obrnejo vsi, ki so imeli v enoti Šiška izbranega osebnega zdravnika.

Kaj je glavarinski količnik?

V nasprotju s splošnim prepričanjem pri glavarini ne gre za število zavarovanih "glav", ki so opredeljene pri določenem zdravniku. Vrednost količnika namreč odraža predvidevanje o pogostosti in zahtevnosti določene obravnave, zato je vrednost količnika povezana s starostjo. Za najstarejše in najmlajše bolnike je večja od drugih, kar pomeni tudi, da je obremenitev družinskih zdravnikov največja pri najmlajših in najstarejših osebah. 
Glavarina v ambulanti družinske medicine tako ni nikoli enaka številu bolnikov, ki si izberejo določenega zdravnika. V ambulanti družinske medicine se glavarinski količnik izračuna tako, da se število opredeljenih zavarovanih oseb množi s količniki, ki so odvisni od starosti zavarovanih oseb. Tako imajo na primer dojenčki in starejši od 75 let glavarinski količnik 3, osebe med 19. in 49. letom pa 0,84. Ko zdravnik doseže določeno mejo glavarinskih količnikov, lahko zavrne obravnavo novih bolnikov. 
Glavarina se prilagaja štirikrat na leto, ko se na podlagi števila opredeljenih zavarovanih oseb izračunajo količniki za glavarino. Trenutno je najvišji dopustni glavarinski količnik 1.895.

Vir: Zdravniki Sledilnik.org

Začasni ukrep, ki še kar traja

Ambulante za neopredeljene so v začetku leta začeli uvajati po državi kot začasen ukrep, s katerim so želeli zmanjšati stisko desettisočev pacientov, ki so ostali brez izbranega splošnega osebnega zdravnika.

Ta rešitev, kot poudarjajo, je primerna za kratek čas, saj je v družinski medicini pomembna kontinuirana obravnava, pa tudi to, da izbrani zdravnik dobro pozna pacienta.

V času od uvedbe teh ambulant so nove ambulante, glede na potrebe in zmožnosti, tudi dodajali. "Zasedenost ambulant za neopredeljene zavarovane osebe se ves čas spreminja, saj si pacienti po opredelitvi v ambulanti za neopredeljene zavarovane osebe pogosto najdejo izbranega osebnega zdravnika, posledično se tako tudi v ambulantah za neopredeljene zavarovane osebe sprostijo mesta za opredeljevanje," zatrjujejo v ZD Ljubljana.

zdravnik | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock V skladu z zakonom, ki med drugim ureja vzpostavitev ambulant za neopredeljene paciente, traja ta ukrep sicer do konca leta 2024, vlada pa ga lahko s sklepom podaljša največ dvakrat, vsakokrat za največ šest mesecev.

Kam se neopredeljeni v Ljubljani še lahko obrnejo?

V ZD Ljubljana trenutno deluje deset ambulant za neopredeljene zavarovane osebe, z dobrimi šestimi programi oziroma timi. V slabem letu se je v teh ambulantah opredelilo okoli 7.700 oseb. V vseh ambulantah velja, da se pacienta opredeli v primeru zdravstvene težave.

"Trenutno je mogoče opredeljevati nove paciente v enoti Moste - Polje, v tej enoti smo ves čas sproti odpirali ambulante za neopredeljene, prav tako v enoti Vič," sporočajo iz ZD Ljubljana.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) dnevno vodijo evidenco osebnih zdravnikov, zobozdravnikov in ginekologov v državi glede razpoložljivosti in možnosti za opredelitev. Sezname ambulant, v katerih si je mogoče izbrati osebnega zdravnika, si lahko ogledate tukaj. 

S seznama je videti, da je, zlasti v Ljubljani, izjemno malo splošnih zdravnikov za odrasle, ki še opredeljujejo nove paciente, a se ponekod še vedno najdejo. Manj kadrovskih težav v državi je na področjih pediatrije, zobozdravstva in ginekologije. 

Na ZZZS tudi opozarjajo, da se seznami vsakodnevno spreminjajo, zato bodo morda še včeraj prosta mesta danes že zasedena. In obratno, če smo optimistični.
ambulanta na neopredeljene
Novice Splošnih zdravnikov primanjkuje, število neopredeljenih bo še naprej naraščalo
ZD Kranj
Novice V ZD Kranj ukinjajo ambulanto za neopredeljene paciente
Zdravniki UKC
Novice Nov razpis za zdravnike specialiste: kar četrtina mest za družinsko medicino
Rok Ravnikar
Novice Ravnikar: Predvidena kadrovska krepitev ekip družinskih ambulant dobrodošla
 
zdravnik
Novice Ministrstvo predvideva sedem ambulant za neopredeljene bolnike s polnim ordinacijskim časom
Zdravstvenik dom Ljubljana Moste-Polje, Polje
Novice V ZD Polje še sedma ambulanta za neopredeljene paciente v Ljubljani
Ne spreglejte