SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Osnutek odškodninske sheme za izbrisane kmalu brez oznake tajnosti

1

termometer

 | Foto:
Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak obljublja, da bo vsebina osnutka odškodninske sheme za izbrisane v nekaj dneh na voljo za vpogled javnosti.

Kot je dejal v odgovoru na poslansko vprašanje, so dokumentu dali oznako zaupno, ker še vodijo pogovore s sekretariatom Sveta Evrope in ker ni nobene potrebe, da bi vznemirjali javnost.

Gorenak je v odgovoru na poslansko vprašanje Tamare Vonta (PS) glede odškodninske sheme za izbrisane dejal, da so Evropsko sodišče za človekove pravice zaprosili, če lahko shemo pošljejo z enomesečno zamudo, torej do 26. januarja, za kar so tudi dobili dovoljenje. Vlada je po njegovih besedah osnutek sheme obravnavala na seji 18. januarja in ga preko ministrstva za zunanje zadeve tudi posredovana oddelku za izvrševanje sodb pri Evropskem sodišču za človekove pravice.

"Ni potrebe, da vznemirjamo javnost"

Dejal je, da bo oznaka zaupnosti kmalu, v nekaj dneh umaknjena z dokumenta, vsebina bo takrat popolnoma na voljo javnosti. Sedaj pa je vsebina še zaupna, ker "vodimo pogovore s sekretariatom Sveta Evrope in ni nobene potrebe, da vznemirjamo našo ali drugo javnost s takimi navedbami, kot smo jih bili deležni lani julija" glede višine odškodnin, je dejal minister.

Poslanko PS Vontovo je tudi zanimalo, zakaj vlada pri osnutku ni vodila nobenega dialoga s tistimi, ki se jih osnutek tiče, torej z izbrisanimi. Po njenem mnenju je to "solo projekt vlade". Gorenak je odvrnil, da se bodo z izbrisanimi pogovarjali takrat, ko bo to na vrsti, torej ko bodo na vrsti pogajanja, ki so tudi predvidena.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin