Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 6. 2023,
22.13

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,17

Natisni članek

promet promet ceste ceste Mestna občina Ljubljana

Nedelja, 18. 6. 2023, 22.13

10 mesecev, 1 teden

Osem mesecev za prenovo Linhartove ceste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,17
Linhartova cesta | Prenova Linhartove ceste naj bi stala 13 milijonov evrov, a lahko bi se izkazalo, da bodo ponudbe izvajalcev veliko višje. | Foto Google maps

Prenova Linhartove ceste naj bi stala 13 milijonov evrov, a lahko bi se izkazalo, da bodo ponudbe izvajalcev veliko višje.

Foto: Google maps

Ljubljanska občina je objavila razpis za prenovo Linhartove ceste. Cesto bodo razširili v štiripasovnico, ki pa bo imela v obe smeri rumene pasove za javni potniški promet, boljše bodo tudi površine za pešce in kolesarje. Projekt je ocenjen na dobrih 13 milijonov, avtomobiliste pa bo zabolela glava ob podatku, da bodo cesto prenavljali osem mesecev.

Na ljubljanski občini prenovo Linhartove ceste, nad katero se zaradi dotrajanosti občani pritožujejo zelo dolgo, napovedujejo že vsaj dve leti. Del javnosti je razburila tudi napoved, da bodo Linhartovo cesto med Topniško in Dunajsko cesto razširili v štiripasovnico, kar naj ne bi govorilo v korist prizadevanjem občine za zmanjševanje osebnega motornega prometa.

Zoran Janković
Novice Janković: Prometni kaos bo trajal. Uporabljajte Car-sharing, vozite se skupaj. #video

Naložba v proračunu ocenjena na 13 milijonov evrov.

A razpisna dokumentacija razkriva, da bi morali s širitvijo Linhartove ceste vendarle v prvi vrsti pridobiti javni potniški promet, ki bo imel rezervirane rumene pasove, ter pešci in kolesarji, ki ne bodo dobili le bolj bogato odmerjenih površin, temveč tudi veliko zelenja. V okviru prenove je namreč predvidena zasaditev 117 dreves in več kot 1.800 grmovnic.

Ker bo prenova obsežna, o čemer ne nazadnje priča tudi predvidena cena prenove v višini 13 milijonov evrov, ne čudi tudi osemmesečni rok za dokončanje del, ki ga bo imel izbrani izvajalec. Ker gre za eno najbolj obremenjenih cest v Ljubljani, bodo v tem delu Ljubljane kolone neizbežne.

Več prostora za kolesarje in pešce

Poglejmo, kako se bo Linhartova spremenila po posameznih odsekih.

Linhartova cesta v križišču z Dunajsko cesto ne bo deležna večjih sprememb z izjemo ukinjenega ločenega pasu za zavijanje proti severu.  

prenova Linhartove ceste | Foto: Mestna občina Ljubljana Foto: Mestna občina Ljubljana

Do Valjhunove ulice se vozišče Linhartove ceste zoži na račun ukinjenega avtobusnega postajališča. Uredil se bo na novo širok kolesarski pas, ki bo od vozišča ločen z zelenico. Preuredilo se bo križišče z Valjhunovo ulico, ki bo semaforizirano, uredili bodo tudi prehode za pešce. Pred tem križiščem bo na novo urejen rumeni pas za avtobuse.

prenova Linhartove ceste | Foto: Mestna občina Ljubljana Foto: Mestna občina Ljubljana Avtobusno postajališče, ki bo prvič v Ljubljani tlakovano, bodo uredili na vozišču po križišču z Valjhunovo ulico, avtobusi pa bodi imeli v nadaljevanju rezerviran rumeni pas v obeh smereh vožnje.

Križišče s Peričevo ostaja nesemaforizirano, ampak se na Linhartovo cesto s te ulice ne bo dalo več zavijati.

prenova Linhartove ceste | Foto: Mestna občina Ljubljana Foto: Mestna občina Ljubljana

Iz načrta je razvidno, da bo rumeni pas pred križiščem z Linhartovo cesto urejen tudi na Železni cesti, kar nakazuje na to, da bo ta cesta prevzemala avtobusni promet z Vilharjeve ceste, kjer bo nova avtobusna postaja.

prenova Linhartove ceste | Foto: Mestna občina Ljubljana Foto: Mestna občina Ljubljana

Tudi po križišču z Železno cesto bo Linhartova cesta imela dva pasova v vsako smer, z rumenim pasom, rezerviranim za avtobuse. Med Železno in Topniško bo prostor na jugu bogato odmerjen tudi kolesarjem in pešcem, saj ne bo z zelenico in drevjem od vozišča ločen le kolesarski pas, temveč bodo zelene površine tudi med kolesarskimi in peščevimi površinami.

Parkirišče Ljubljana
Novice Bomo v Ljubljani za parkirnino plačevali več?
Novice Dars sporočil dobro novico, a je Janković že napovedal novo zaporo #foto #video
Ne spreglejte