Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 5. 2017,
7.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Natisni članek

Kemis okolje Vrhnika

Ponedeljek, 29. 5. 2017, 7.29

6 let, 6 mesecev

Okoljska inšpektorica Kemisu odredila začasno prepoved zbiranja odpadkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Kemis | Foto STA

Foto: STA

Inšpektorica za okolje in naravo je vrhniškemu podjetju Kemis v petek izdala ustno odločbo, s katero so podjetju do odprave posledic požara prepovedali nadaljnje zbiranje odpadkov, je potrdil direktor inšpekcije Vladimir Kaiser.

Pisno prepoved lahko po njegovih besedah v Kemisu pričakujejo še danes ali najpozneje v torek.

Kot je povedal, je inšpektorica opravila nadzor v okviru zakonskih pooblastil, ki jih ima, če pride do izrednega dogodka ali do okoljske nesreče. Po opravljenem nadzoru je okoljska inšpektorica v izogib morebitnim dodatnim težavam prepovedala sprejemanje novih odpadkov na lokaciji.


Preberite še:
V kateri zabojnik vreči onesnažene vrtnine, travo ...? #Kemis
Kaj in zakaj je zagorelo v Kemisu? In kaj pravi Bobinac? Objavljamo odgovore Kemisa in Gorenja.


"Že s tem, ko je prišlo do požara in je naprava poškodovana, je težko reči, kaj bo treba narediti, da bo začela spet normalno delovati, zato je nesmiselno in bi lahko bila nevarnost še večja, če bi se odpadki še dovažali tja," je dejal prvi mož inšpekcije.

Direktor Kemisa lastniku poročal o stanju in sanacijskih ukrepih

Direktor Kemisa Emil Nanut je na današnji seji uprave Gorenja, ki je lastnik podjetja, poročal o stanju in sanacijskih ukrepih, so iz Gorenja sporočili za STA. Nanut jih je seznanil tudi z začasno prepovedjo obratovanja, ki jo je v petek ustno izdala inšpekcija za okolje, ker zaradi posledic požara Kemis nima pogojev za delovanje.

"Gorenje, ki lastniško obvladuje družbo Kemis, pozorno spremlja dogajanja po nesreči v Kemisu in vodstvu Kemisa, ki v skladu s pristojnostmi in odgovornostmi vodi sanacijo posledic požara, nudi strokovno in organizacijsko pomoč," so sporočili iz Gorenja.

Izdaja zgolj ustne odločbe je po njegovem v skladu z upravnim postopkom. Če namreč inšpektor na kraju dogodka ugotovi, da je potrebno interventno izreči ukrep, izda ustno odločbo, nato pa mora v osmih dneh izdati še pisno odločbo. Po zagotovilih inšpektorice se bo to morda zgodilo še danes ali najpozneje v torek, je dejal Kaiser.

V Kemisu izpolnjujejo pogodbene obveznosti

V petek so nam v Kemisu pojasnili, da ob sanaciji pogorelega dela skladišča nadaljujejo s poslovanjem, in sicer da izpolnjujejo pogodbe "v mejah, ki jih dopušča stanje".

"V večini primerov gre za odvoze odpadkov direktno od strank do sežigalnic, saj je znano, da Kemis izvaža odpadke, ker v Sloveniji ni sežigalnice, in pa za odvoze odpadkov, ki v požaru niso bili zajeti in so že bili pripravljeni za odvoze do sežigalnic," nam je pojasnila Irena Vadjunec iz Kemisa.

Ne spreglejte