Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 10. 2018,
13.54

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

NLB privatizacija Črna na Koroškem

Četrtek, 11. 10. 2018, 13.54

5 let, 6 mesecev

Ogorčenje v Črni na Koroškem: "NLB nam je zadala hud udarec"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
NLB | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

V Črni na Koroškem so ogorčeni nad napovedjo NLB, da bo zaprla edino poslovalnico v občini. Občani so v znak protesta že začeli zbirati podpise, županja občine Romana Lesjak pa je na današnji novinarski konferenci poudarila, da bi ukrep prizadel predvsem najranljivejše. Skupaj z občani je napovedala boj za to, da se zaprtje ne bi zgodilo.

Poslovalnica v Črni na Koroškem je ena od 15, za katere je NLB napovedala zaprtje. Zapreti jih mora, ker Slovenija ni izpolnila prvotne zaveze Evropski komisiji za delno privatizacijo NLB do konca leta 2017.

Za Črno na Koroškem bi bil to hud udarec, so danes opozorili občani Črne. Zaprtje poslovalnice bi po besedah županje Lesjakove prizadelo predvsem starejše občane in tiste, ki živijo v oddaljenih zaselkih, med katerimi so mnogi tudi nad tisoč metri nadmorske višine in tako težje dostopni.

NLB banka
Novice NLB zapira 15 poslovalnic

Že zdaj imajo tisti najbolj oddaljeni do središča Črne 16 kilometrov vožnje, dodatnih osem kilometrov bi se po novem morali voziti do najbližje poslovalnice NLB, ki je v Mežici, kar pa ob že tako nizkih pokojninah zanje predstavlja tudi dodatne stroške.

"Evropska komisija zagotovo ni napisala, katerih 15 poslovalnic morajo zapreti," je dejala županja, ki je prepričana, da bi pristojni na NLB morali pokazati več razumevanja za kraje, kot je Črna. Po njenih besedah ne bi smeli gledati samo na kriterij donosnosti poslovalnice, ampak bi morali upoštevati tudi kriterij dostopnosti oz. oddaljenosti občanov, predvsem pa bi morali upoštevati "človeški faktor".

NLB banka
Novice Približujejo se ključni trenutki za prodajo NLB

Na novinarski konferenci v središču kraja, v bližini poslovalnice NLB, kjer so med drugim danes nadaljevali v sredo začeto zbiranje podpisov, je županja poudarila še, da država na eni strani teži k skladnemu regionalnemu razvoju, hkrati pa sama "ne spoštuje svojih državljanov toliko, da bi jim zagotavljala takšne storitve, kot si jih zaslužijo".

Država bi morala biti hvaležna, da ljudje še vztrajajo in živijo na teh oddaljenih območjih, je dejala županja ter povzela besede ene od krajank, da je država do tam, do koder živijo njeni ljudje.

NLB banka
Novice Postopki za prodajo NLB prehajajo v aktivnejšo fazo

Banka NLB v Črni sicer posluje od leta 1972, poleg bančne poslovalnice pa sta v občini tudi dva bankomata, eden je v Črni, drugi pa v Žerjavu.

Po poročanju Dela napovedim NLB nasprotujejo tudi drugje. Tako je tudi dobrepoljski župan Janez Pavlin napovedal, da bodo župani stopili skupaj in zahtevali razveljavitev tega sklepa. Žužemberški župan Franc Škufca je povedal, da bodo upravi NLB poslali protestno pismo z jasnim sporočilom, da tega Suhokrajinčani ne bodo dovolili. "Ustanavljamo že tudi civilno iniciativo," je po poročanju Dela dejal Škufca.

Ne spreglejte