Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Jančič

Sreda,
8. 7. 2020,
13.10

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

31

Natisni članek

odstop Policija interpelacija Janez Janša Janez Janša Aleš Hojs

Sreda, 8. 7. 2020, 13.10

3 leta, 9 mesecev

Odstopne izjave Aleša Hojsa ni v državnem zboru

Peter Jančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

31

Aleš Hojs | Foto STA

Foto: STA

Če bo premier Janez Janša (SDS) morda zavrnil odstop notranjega ministra Aleša Hojsa (SDS), bo razprava o interpelaciji o delu ministra septembra, je obveljalo na današnjem kolegiju predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča (SMC). Če bo do takrat odstop potrjen, pa bo interpelacija o delu ministra odpadla.

Igor Zorčič je dopoldne povzel, da se roki, ki jih ima premier Janez Janša, da obvesti državni zbor, ali se je odločil sprejeti odstop Aleša Hojsa, še niso nujno iztekli, saj je to odvisno od tega, kdaj je premierjev kabinet prejel pisno odstopno izjavo ministra. Takrat začne teči sedem dnevni rok.

Vodjem poslanskih skupin pri odgovoru na vprašanje o tem, ali bo premier Janša soglašal z odstopom in kdaj bi lahko sprožil postopek, da bi se zbor z odstopom seznanil, ni veliko pomagal niti državni sekretar v kabinetu premierja Vinko Gorenak, ki je dejal: "Imam samo en odgovor. To je odgovor, da se minister interpelacije zagotovo ne boji. Na drugi del pa odgovora nimam." 

Hojs je pred več kot tednom, ko je NPU izvajal hišne preiskave pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku, presodil, da je preiskovanje politično motivirano in da imamo politično policijo, zaradi česar je ponudil odstop premierju Janši, premier pa naj bi odstop po Hojsovi oceni takrat tudi sprejel. 

Han: Do septembra bomo videli

Matjaž Han | Foto: STA , Foto: STA , Po neuradnih informacijah je mogoče, da je premier Janša ocenil, da ministra Hojsa še potrebuje in zato parlamenta o odstopu ni obvestil. Če se to potrdi, je odstop zavrnil.

Če pa bi Janša odstop ministra, ki mora biti vročen pisno, sprejel, mora o tem obvestiti državni zbor.

Odstop obvelja šele, ko se na seji s tem seznani državni zbor.

Zorčič je vodje poslanskih skupin opozoril, da interpelacije o delu ministra Hojsa po pravilih na zadnjo sejo državnega zbora pred počitnicami, ki se bo začela jutri, ne bi smeli uvrstiti niti brez zapletov z odstopom, ker po poslovniku ni minilo dovolj časa od prejema ministrovega odgovora na očitke, tako da bi morala biti razprava septembra. Lahko se pa dnevni red seje, če je takšna želja, tudi razširi, je dodal Zorčič. A vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, ki je sprožil razpravo, je odgovoril, da je prav upoštevati poslovnik in da naj bo interpelacija septembra.

Dodal je: "Vmes pa bomo pa vedeli, ali je gospod Hojs odstopil ali ne."

O tem, kaj bo storil premier, je Hojs pred vladno palačo povedal: "Ne vem, nisem o tem z njim govoril. To je v njegovih rokah."

Ne spreglejte