Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 2. 2020,
13.54

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,30

61

Natisni članek

odpuščanja Delo

Torek, 18. 2. 2020, 13.54

4 leta, 2 meseca

Odpuščanja na Delu: "Uničuje se časnik in ruši slovensko novinarstvo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,30

61

Časopis. Revija. | "Poslovodstvo Dela odpušča mimo zakonodaje in socialnega dialoga," pravijo v sindikatu in društvu novinarjev. | Foto Tina Deu

"Poslovodstvo Dela odpušča mimo zakonodaje in socialnega dialoga," pravijo v sindikatu in društvu novinarjev.

Foto: Tina Deu

V sindikatu in društvu novinarjev Slovenije protestirajo zoper nepregledno in nepošteno izvajanje programa razreševanja presežnih delavcev družbe Delo ter obsojajo zlorabo socialnega dialoga. Po mnenju novinarskih organizacij se s tem uničuje časnik in ruši slovensko (časnikarsko) novinarstvo, čemur ostro nasprotujejo, piše STA.

Z odpustitvijo zaposlenih, ki so danes prejeli odpovedi pogodb o zaposlitvi, poslovodstvo družbe Delo uradno začenja izvajanje programa razreševanja presežnih delavcev, so danes sporočili iz Sindikata novinarjev Slovenije in Društva novinarjev Slovenije. Po programu je bilo nazadnje predvidenih 11 odpovedi delovnega razmerja in 94 odpovedi pogodb o zaposlitvi s ponudbo nove pogodbe. Kot so navedli, poslovodstvo Dela odpušča mimo zakonodaje in socialnega dialoga, piše STA.

Do 15. januarja, ko je poslovodstvo sprejelo program razreševanja presežnih delavcev, je že odšlo 16 zaposlenih, ki so družbo v treh mesecih izrednega stanja, pod pritiskom napovedanih odpuščanj, zapustili sporazumno. Dejansko torej ne bo odšlo 11 zaposlenih, kot je bilo predvideno s programom, temveč 27 zaposlenih, sta novinarski organizaciji opozorili v sporočilu za medije.

Četrtina manj zaposlenih

V vodilni medijski družbi na področju tiskanih medijev bo torej v treh letih četrtina manj zaposlenih novinarjev. Velika in nepopravljiva škoda bo po mnenju novinarskih organizacij predvsem pri vsebinah nacionalnega dnevnika in lokalnih vsebinah, saj je Delo ostalo praktično brez dopisniške mreže, piše STA.

Ob tem so pozvali ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, naj preveri možnosti zlorab v veljavni ureditvi kolektivnega odpuščanja. Poslovodstvo Dela pa so ponovno pozvali k spoštovanju družbene vloge medija v demokraciji ter upoštevanju interesa in potrebe javnosti po kakovostni informaciji, še piše STA.

Vodstvo Dela zavrača očitke o odpuščanju mimo zakonodaje in socialnega dialoga

V vodstvu Dela navajajo, da so danes vročili odpovedi pogodbe o zaposlitvi sedmim novinarjem in fotografom na podlagi programa razreševanja presežnih delavcev. Ob tem se ne strinjajo z navedbami sindikata in društva novinarjev Slovenije, da je šlo za odpuščanje mimo zakonodaje in socialnega dialoga, navaja STA.
Mikrofon, mikrofoni, novinar, novinarji, mediji
Novice Zaradi poročanja o madžarskem denarju "intenzivni napadi" na novinarje
Mikrofon, mikrofoni, novinar, novinarji, mediji
Novice Kulturno ministrstvo zaskrbljeno zaradi javnih napadov na novinarje
Ne spreglejte