SiolNET. Novice Slovenija
2,79

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Odbora DZ obsodila pismo evropskih poslancev LMŠ

2,79

termometer

državni zbor

Odbora DZ za zunanjo politiko in za zadeve EU sta po skoraj deseturni razpravi na skupni nujni seji danes zavrnila vse štiri sklepe opozicijskih poslanskih skupin glede spremnega dopisa zunanjega ministra Anžeta Logarja poročilu Bruslju o stanju v pravosodju. Podprla pa sta sklepa vladne koalicije, tudi z obsodbo pisma evropskih poslancev LMŠ.

Anže Logar Novice Depešo o medijih pripravil Ukom, Levica poziva Logarja k odstopu

Odbora sta podprla sklepa poslanskih skupin vladnih SDS, SMC, DeSUS in NSi - z devetimi glasovi za in sedmimi proti v odboru za zadeve EU ter 12 glasovi za proti šestim v odboru za zunanjo politiko (OZP). V prvem sklepu odbora menita, da je javno pismo, ki sta ga 12. maja 2020 na Evropsko komisijo v zvezi s poročilom o vladavini prava in stanju v pravosodju naslovila evropska poslanca LMŠ, izrazito pristranski in politično motiviran dokument, ki je namenjen spodkopavanju ugleda Slovenije in je v neskladju z deklaracijo o zunanji politiki Slovenije, piše STA.

V pismu pozvali vlado, naj dopis umakne

Gre za pismo, ki sta ga evropska poslanca Irena Joveva in Klemen Grošelj naslovila na evropska komisarja Didierja Reyndersa in Vero Jourovo v zvezi s spremnim dopisom ministra Logarja poročilu o stanju v pravosodju. V njem sta med drugim zapisala, da dopis vsebuje zavajajoče navedbe in stališča stranke SDS. V drugem sklepu pa odbora pozivata, da se v luči pandemije covid-19 in v nuji po tvornem sodelovanju v času priprav na predsedovanje EU v drugi polovici 2021 preseže delitev opozicija - pozicija z aktivnim zavzemanjem za tvorno sodelovanje na področju evropskih in zunanjih zadev.

Poslanci so zavrnili vse štiri predloge sklepov opozicijskih poslanskih skupin Levice, SD, LMŠ in SAB, na zahtevo katerih je bila sklicana nujna seja, ki je trajala vso noč do zgodnjih jutranjih ur. V njih so med drugim spremni dopis ministra Logarja označili za pristranski in politično motiviran dokument, ki pomeni spodkopavanje pravne države in posega v neodvisnost sodstva v Sloveniji. Pozvali naj bi tudi vlado, da spremni dopis umakne in se Evropski komisiji opraviči. Vse štiri sklepe so v odboru za zadeve EU zavrnili z devetimi glasovi proti sedmim, v OZP pa z 11 proti sedmim, poroča STA.

Anže Logar Novice Logar zanikal, da je vladni odgovor Svetu Evrope depeša #video

Dvojna merila

V razpravi so poslanci SDS trdili, da poslanci levice niso pojasnili, kaj je minister storil narobe, in da sta ugled države blatila omenjena evropska poslanca, ne minister. Poslanka Eva Irgl (SDS) je presodila, da je namen seje napad na ministra Logarja in ne izboljšanje stanja v pravosodju ali varovanje ugleda Slovenije. Dejala je, da je minister v dopisu predstavil realna dejstva.

Branko Grims (SDS) je opozicijske stranke obtožil, da imajo dvojna merila, pri tem pa izpostavil "peticijo 571", ki je bila poslana v tujino in je po njegovih besedah pomenila blatenje Slovenije. Gre za peticijo iz leta 2008, ki govori o tem, da je tedanja prva vlada pod vodstvom Janeza Janše izvajala pritisk na medijsko svobodo v Sloveniji.

Minister Anže Logar Minister Anže Logar Foto: STA

Grims je zavrnil kritike glede približevanja višegrajski skupini, češ da je neločljiv del Evrope, "levičarje" pa obtožil, da njihova politika temelji na predsodkih do Janše, madžarskega premierja Viktorja Orbana in Poljakov.

Predstavnik sovlagateljev zahteve Matej T. Vatovec (Levica) je opozoril, da se minister v nastopu na seji v sredo ni odzval na kritike zaradi neodziva MZZ na Orbanovo fotografiranje ob zemljevidu Velike Madžarske. Opozoril je, da gre za kontinuirano dejanje Madžarske, ki so ga storili tudi predstavniki Fidesza in dvakrat madžarska veleposlanica v Sloveniji in ki ga suverena država ne bi smela tolerirati. Logar je po koncu razprave dejal, da je to komentiral že v OZP in da je dvakrat odgovoril na poslanska vprašanja. Poudaril je, da je sodelovanje z višegrajsko skupino zapisano tudi v strategiji zunanje politike, piše STA.

Anže Logar Novice Logar pisal Bruslju: Nekateri slovenski sodniki uporabljajo totalitarne simbole

Dopis ministra na more biti osebno pismo

Andrej Rajh (SAB) je izrazil zgroženost nad potekom razprave, sicer pa Logarja kritiziral, ker si je vzel pravico komentirati medresorsko usklajeno poročilo. Opozicijski poslanci so tudi poudarili, da dopis ministra ne more biti osebno pismo, saj kot zunanji minister predstavlja stališča države.

Jožef Horvat (NSi) je dejal, da je dopis ministra "stvar olike v mednarodni politiki" in da v njem samo dodatno opozarja na težave pravosodja. Glede razprave o Madžarski pa je menil, da se z njo poslanci sramotijo, ter izpostavil potrebo po sožitju obeh narodov v Prekmurju in Porabju.

Anže Logar Foto: Ana Kovač

Več poslancev opozicije je tudi opozorilo na pozno uro sklica skupne seje, ki se je začela v sredo ob 19. uri. Marko Koprivc (SD) je tako menil, da s tem poskušajo utišati poslance, kar pa jim ne bo uspelo. Jerca Korče (LMŠ) je opozorila, da so se koalicijske stranke "potegnile nazaj" pri distanciranju od Logarjevega dopisa. Tudi ona je, tako kot njen strankarski kolega Nik Prebil, opozorila, da dopis ne more biti osebno mnenje ministra ter da sta se evropska poslanca Grošelj in Joveva samo odzvala na ta njegov dopis.

Minister Logar je po koncu razprave dejal, da je pokazala, da njegov spremni dopis poročilu ni sporen in da so razlogi za razpravo drugje. Zatrdil je, da ne obrekuje v tujini, da pa sta to storila omenjena evropska poslanca.

Poudaril je, da je odstavek, v katerem navaja težave v pravosodju - ki so, kot je zapisal, omajale zaupanje ljudi v pravosodni sistem, to pa je po podatkih Eurostata med najnižjimi v državah EU -, zapisal v pretekliku. Tako ni v ničemer v nasprotju s tem, kar sta predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič in pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič dejala v sredo na skupni seji, še navaja STA.

Predvolilno soočenje: Anže Logar in Zoran Janković Novice Minister Logar: Vsi, ki hočete domov, upoštevajte polete #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin