Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 4. 2020,
13.13

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,66

111

Natisni članek

Svet Evrope mediji Anže Logar

Torek, 14. 4. 2020, 13.13

4 leta

Logar zanikal, da je vladni odgovor Svetu Evrope depeša #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,66

111

Zunanji minister Anže Logar je na skupni seji odborov državnega zbora za zunanjo politiko in za kulturo dejal, da vladni odgovor Svetu Evrope na prijave o pritiskih na medije v Sloveniji ni bil depeša. Ob tem se je vprašal, kaj v besedilu ne drži. Predsednik OZP Matjaž Nemec je v imenu predlagateljev seje dejal, da gre za enostranski politični pamflet.

Matjaž Nemec (SD) je po poročanju STA dejal, da je pismo, ki so ga pripravili na uradu vlade za komuniciranje (Ukom), Svetu Evrope pa ga je poslalo zunanje ministrstvo, namenjeno notranjepolitičnemu obračunavanju in predstavlja nov napad na novinarje. Po njegovih besedah dokument manipulativno opisuje medijsko krajino v Sloveniji, izpušča pa informacije, ki vladajočo SDS povezujejo z mediji, ki so predmet policijske preiskave zaradi sumljivih denarnih tokov iz Madžarske ali širijo lažne novice.

Aleksandra Pivec. Janez Janša.
Novice Pivčeva o vladni depeši: Vztrajala bom, da se ideološke teme ne odpirajo #video

"Vlada blati slovenske medije in novinarje"

Nemec je dodal, da vlada v dokumentu blati slovenske medije in novinarje. "Pismo, ki je bilo naslovljeno na Svet Evrope, predstavlja enostransko, politično motivirano in neodgovorno ravnanje vlade, ki blati ugled Republike Slovenije in namesto ukrepanja za zaščito standardov, svobode in neodvisnosti novinarskega dela nadaljuje vojno proti medijem in poglablja napetosti v družbi," je poudaril. Po njegovih besedah je treba obsoditi dejstvo, da predsednik vlade Janez Janša izkorišča epidemijo novega koronavirusa za blatenje in izkrivljanje obveščanja evropskih institucij o stanju medijev v Sloveniji.

Logar: Logarjeve depeše ni, ne obstaja

Anže Logar je na začetku po pisanju STA dejal, da je bil na sejo vabljen očitno po pomoti, saj z odgovorom Svetu Evrope nima pravzaprav nič. Pojasnil je, da ne gre za odziv na izjavo komisarke Sveta Evrope za človekove pravice Dunje Mijatović, kot v sklicu seje navajajo predlagatelji. Vlada se na to izjavo še ni odzvala, če se pa bo, bo odziv pripravil Ukom, je dodal. Minister je poslancem pojasnil, da vladni odziv ni bil depeša. "Laž je navedba, da gre za depešo, Logarjeve depeše ni, ne obstaja," je zatrdil.

Mediji | Foto: STA , Foto: STA ,

Minister se sprašuje, kaj v zapisanem ne drži

Povedal je tudi, da ni neposredno prejel vladnega odziva, pri njegovem nastajanju ni sodeloval. "Ali podpiram besedilo? Se strinjam z vsebino? Kaj pa v zapisanem ne drži?" je poslance po poročanju STA vprašal Logar. Prebral je tudi spremljajočo depešo s štirimi točkami, ki jo je zunanje ministrstvo pripravilo in poslalo skupaj z vladnim odzivom Svetu Evrope.

Tomićeva: Minister nas je popljuval, polil z gnojnico in odšel

Logar je po svojem nastopu sejo zaradi drugih obveznosti zapustil. Predsednica odbora za kulturo Violeta Tomić je bila zaradi tega ogorčena: "Minister nas je popljuval, polil z gnojnico in odšel."

Opozicijski poslanci so od vlade zahtevali, naj sporen dopis umakne in prekliče ter ga nadomesti z vsebino, ki ne bo škodila ugledu Slovenije in jo bo vlada podprla. Koalicijske stranke SMC, DeSUS in NSi so pozvali, naj prevzamejo odgovornost v tej vladi in izpolnijo obljubo, da to ne bo vlada enega človeka in ene stranke.

Predsednica odbora za kulturo Violeta Tomić ni skrivala ogorčenja nad ministrom. | Foto: STA , Predsednica odbora za kulturo Violeta Tomić ni skrivala ogorčenja nad ministrom. Foto: STA ,

Primož Siter (Levica) je opozoril, da vladna depeša predstavlja rušenje demokracije in ogrožanje suverenosti slovenske medijske krajine, neodvisnega novinarstva in svobode izražanja. Nik Prebil (LMŠ) je v razpravi poudaril, da ni pomembno, ali je ta dopis depeša ali ne, dejstvo je, da gre za uraden dokument Republike Slovenije, ki pa je povsem enostranski in politično motiviran. Logarju je očital, da se je zlagal, češ da je pretekli teden rekel, da o dokumentu ne ve nič, danes pa je povedal, da ga je dobil.

Andrej Rajh (SAB) je dejal, da je depeša, ki jo je vlada poslala v Strasbourg, zloraba oblasti in države v strankarske namene, zato je zahteval, da jo vlada umakne. Ob tem je izrazil zaskrbljenost, da je sredinski del vladajoče koalicije tiho, s čimer tovrstne demokratične odklone tolerira. Eva Irgl (SDS) je zavrnila očitke opozicije in zatrdila, da je namen današnje seje, da se izvede napad na zunanjega ministra Logarja in obračunava z SDS ter z vlado in njenim predsednikom.

Podpredsednik Združenja novinarjev in publicistov: navedbe v vladnem dopisu faktografsko precej točne

Ministra Logarja je v nadaljevanju seje zastopal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Tone Kajzer, vendar na vprašanja poslancev ni odgovarjal in je dejal, da nima več kaj dodati temu, kar je povedal minister. Predsednika odborov Tomićeva in Nemec sta zato prekinila sejo, ki se bo nadaljevala, ko se je bo lahko udeležil Logar.

Na današnjo nujno sejo so bili vabljeni tudi v. d. direktorja Ukoma Uroš Urbanija, direktor RTV Slovenija Igor Kadunc in predsednica Društva novinarjev Slovenije (DNS) Petra Lesjak Tušek. Iz DNS so sporočili, da se seje niso udeležili, ker so svoje stališče do depeše, ki blati ugled države, predvsem pa sramoti profesionalno novinarstvo v slovenskem in evropskem medijskem prostoru, javno že izrazili.

Mikrofon, mikrofoni, novinar, novinarji, mediji | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Slovenska vlada je pretekli teden Svetu Evrope posredovala pismo, v katerem je med drugim zapisala, da večina medijev v Sloveniji izvira iz komunističnega režima. V pismu je med drugim opozorila, da so bolj ali manj propadli vsi poskusi oblikovanja novih medijev, ki ne bi temeljili na dediščini totalitarne preteklosti, saj niso dobili prihodkov iz oglaševanja.

Šlo je za odgovor na objavo na platformi Sveta Evrope za promocijo zaščite novinarstva in varnosti novinarjev s konca marca. Ta je opozorila na tvit premierja Janeza Janše, v katerem je ta Radioteleviziji Slovenija očital, da širi laži, in ocenil, da jih je preveč in so predobro plačani.

V Združenju novinarjev in publicistov pritrjujejo vsebini depeše

Na vsebino vladne depeše se je ob današnji obravnavi na skupni seji odborov DZ za kulturo in za zunanje zadeve odzvalo tudi Združenje novinarjev in publicistov, ki meni, da je vsebina depeše faktografsko precej točna in opozarja na ključne probleme domačega medijskega prostora.

V ZNP namreč trdijo, da je glavna težava slovenskih medijev pomanjkanje pluralizma, večina medijev pa da več ali manj odkrito daje prednost politični levici. "Dejstvo je, da politične sile, ki so izšle iz prejšnjega komunističnega režima, skupaj s svojimi ideološkimi privrženci tudi po padcu diktature skoraj neprekinjeno obvladujejo gospodarsko, pravosodno in medijsko področje v državi, vključno z javno RTV Slovenija," so zapisali v odzivu.

Na vsebino vladne depeše so se pred dnevi odzvali tudi v Društvu novinarjev Slovenije, kjer pa za razliko od ZNP menijo, da vsebina depeše nima zveze z realnostjo slovenskega medijskega trga.

Ne spreglejte