Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 12. 2023,
10.29

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča SŽ-Potniški promet

Natisni članek

advertorial železniški promet železnice vozni red vlak Slovenske železnice

Sreda, 6. 12. 2023, 10.29

2 meseca, 2 tedna

Od nedelje dalje novosti v železniškem prometu

Vsebino omogoča SŽ-Potniški promet

Zaradi načrtovanih obsežnih investicijskih in vzdrževalnih del na železniški infrastrukturi – predvsem zaradi del za nov Potniški center Ljubljana in zaradi gradbenih del na zasavski progi – se v voznem redu vlakov pričakuje spremembe.

Potniški center Ljubljana bo obsegal tri sklope in sicer: nadgradnjo železniške postaje in pripadajoče tirne infrastrukture ter peronov; izgradnjo nove avtobusne postaje s poslovno stavbo in parkirno hišo - S in J terminal; ter komercialni del, ki zajema trgovsko in zabaviščno središče, stanovanjski del, poslovno stavbo in hotel.  | Foto: Potniški center Ljubljana bo obsegal tri sklope in sicer: nadgradnjo železniške postaje in pripadajoče tirne infrastrukture ter peronov; izgradnjo nove avtobusne postaje s poslovno stavbo in parkirno hišo - S in J terminal; ter komercialni del, ki zajema trgovsko in zabaviščno središče, stanovanjski del, poslovno stavbo in hotel.

Nov vozni red v notranjem in mednarodnem prometu začne veljati v nedeljo, 10. decembra.

V času gradnje Potniškega centra Ljubljana bodo ključne prekinitve prometa predvidene v času zmanjšanega prometa, torej med prazniki, ob koncih tedna in v nočnem času, ko je železniškega prometa manj.  

Zaradi začetka prenove in nadgradnje glavne železniške postaje v Ljubljani bo na progah Ljubljana–Jesenice in obratno ter Ljubljana–Kamnik Graben in obratno manjši del vlakov, predvsem zunaj konic, vozil do začasnega novega postajališča Ljubljana Šiška.

  • Na progi Jesenice–Kranj–Ljubljana Šiška–Ljubljana bo med delavniki vozilo 49 vlakov, od tega osem do oz. s postaje Ljubljana Šiška.
  • Na progi Kamnik Graben–Jarše Mengeš–Domžale–Ljubljana Šiška–Ljubljana bo med delavniki vozilo 48 vlakov, od tega 19 do oz. s postaje Ljubljana Šiška.

Vsi vlaki do/s postaje Ljubljana Šiška bodo imeli povezavo do/s postaje Ljubljana z novo avtobusno linijo LPP: SŽ Šiška–SŽ Kolodvor.

Linija bo imela tudi vmesne postanke na postajah Tivoli, Gosposvetska in Bavarski dvor in bo tako zagotavljala dodatno povezljivost z mestom. S tem bomo dobili prvi primer integrirane ponudbe, ko bo vozovnica SŽ in vozovnica IJPP veljala za prevoz z avtobusno linijo LPP med postajama SŽ Šiška in SŽ Kolodvor.

 

Zaradi infrastrukturnih omejitev bodo organizirani nadomestni prevozi za nekatere vlake med Ljubljano in Brezovico, Divačo in Koprom oz. Buzetom.

Med delavniki bo med Brezovico in Ljubljano vozilo 31 vlakov, od tega bo zaradi del organiziran nadomestni prevoz namesto 14 vlakov.

Zaradi del in omejitev na infrastrukturi ter zmanjšane propustnosti proge bo v novem voznem redu med delavniki na progi Ljubljana–Logatec 40 povezav, na progi Ljubljana–Litija–Zidani Most pa 79 povezav, kar je nekaj manj kot v trenutnem voznem redu. Spremenili se bodo tudi vozni časi, ki bodo prilagojeni delom na infrastrukturi.

Nove neposredne povezave med Slovenijo in Avstrijo

slovenske železnice | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Decembra bodo z novim voznim redom do Beljaka in obratno na voljo dodatne povezave.

Med Jesenicami in Beljakom bo tako vozilo šest dodatnih neposrednih vlakov.

S pridobljenim dovoljenjem za vožnjo novih garnitur Stadler na avstrijskem omrežju bodo ti vlaki vozili v sestavi novih vlakov Stadler Slovenskih železnic. S tem bomo dobili dodatne neposredne povezave iz Ljubljane.

Boljše povezave do Gradca in nazaj

slovenske železnice dvopodni vlak | Foto:

Od 29. marca 2024 bodo na voljo še boljše vlakovne povezave do Gradca in nazaj. Vpeljani bodo dodatni vlaki, ki bodo vozili v sestavi novih garnitur Stadler. Poleg obstoječih 26 povezav med Mariborom in Gradcem, od katerih je šest neposrednih, bo tako od 31. marca 2024 na voljo še dodatnih šest neposrednih povezav. Skupaj bo potniku na voljo 32 povezav z vlaki, od tega 12 neposrednih.

Več povezav do Gradca pomeni tudi več povezav z drugimi mesti v Avstriji.

Nove neposredne povezave med Slovenijo in Hrvaško

slovenske železnice enopodni vlak | Foto:

V poletni sezoni prihodnjega leta, od konca aprila do začetka septembra, bo vzpostavljen čezmejni regijski neposredni vlak na relaciji Opčine–Divača–Pivka–Reka in v obratni smeri. Ta linija je del mednarodnega projekta SUSTANCE, ki se sofinancira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ERDF), ki podpira program Interreg CENTRAL EUROPE.

V tem projektu SŽ-Potniški promet sodeluje s potniškim prometom hrvaških železnic (HŽPP). Vsak dan bosta med Opčinami in Reko vozila dva neposredna vlaka, ki bosta zanimiva tudi za kolesarje.

Nove povezave na omrežju Slovenije

slovenske železnice enopodni vlak | Foto:

Slovenske železnice bodo dodale tudi popoldansko povezavo vlaka iz Ljubljane do Maribora, imeli bodo dodaten jutranji vlak z Jesenic do postaje Ljubljana.

Nov bo tudi popoldanski vlak iz Maribora do Ruš.

Izboljšali bodo poletno ponudbo med Ljubljano in Bohinjsko Bistrico z dodatnimi vlaki med Jesenicami in Bohinjsko Bistrico ter s spremembo koledarjev voženj med Ljubljano in Jesenicami.

Dodatna bo tudi popoldanska povezava med Mursko Soboto in Ormožem s povezavo za Ljubljano in Maribor.

Iz Ljubljane za Ilirsko Bistrico bo dodana nova prestopna povezava.

Ob sobotah bo uveden dodatni vlak iz Metlike za Ljubljano ter ob koncih tedna med Novim mestom in Metliko.

Več podrobnosti o spremembah v novem voznem redu in vozni red za vašo pot z vlakom lahko preverite tudi na spletni strani v iskalniku voznega reda za notranji promet iniskalniku za mednarodni promet.

Povezave z vlaki in možnosti za razvoj

Slovenske železnice | Foto: Slovenske železnice Foto: Slovenske železnice

V potniškem prometu Slovenskih železnic si tako v notranjem kot tudi v mednarodnem železniškem potniškem prometu prizadevajo oblikovati ponudbo vlakovnih povezav in tržno-komercialnih ponudb, ki bodo v čim večji meri upoštevale javni pomen železniškega potniškega prometa v Sloveniji in povpraševanje na trgu.

Javni promet v Sloveniji izvajajo z več kot 580 vlaki dnevno. Z vidika obstoječega stanja na infrastrukturi in obsežnih del je vozni red optimalen, se pa zavedajo, da so potrebe potnikov večje.

Dodatnih 20 novih garnitur, ki jih bodo dodali leta 2025, bo pomembno izboljšalo kakovost prevozov na neelektrificiranih progah. Leta 2026 načrtujejo nakup 20 novih sodobnih klimatiziranih potniških vagonov in štiri večsistemske lokomotive, s katerimi se bo SŽ-Potniški promet lahko še aktivneje vključil v mednarodno ponudbo vlakovnih povezav, tako z dnevnimi kot nočnimi vlaki.

V sodelovanju s tujimi železniškimi upravami si prizadevajo zagotoviti ustrezno povezanost Slovenije z vsemi bližnjimi in daljnimi železniškimi upravami, ne le z ohranitvijo trenutnih vlakovnih povezav, ampak tudi z vpeljavo novih.

Potnikom so na voljo neposredne vlakovne povezave do vseh sosednjih železniških uprav: na Hrvaškem do Zagreba, Opatije, Reke in Pulja, na Madžarskem do Budimpešte, v Avstriji do Dunaja, Gradca, Beljaka, Innsbrucka, Salzburga itn., v Italiji do Trsta. Vsak dan so na voljo so tudi vlakovne povezave v Nemčijo (München, Stuttgart) ter Švico (Zürich) itn.

Ne spreglejte