SiolNET. Novice Slovenija
0,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Očetje bodo morali porabiti starševski dopust, sicer bo ta propadel #video

0,58

termometer

Z novo evropsko direktivo, ki jo bo Evropski parlament predvidoma sprejel v naslednjih mesecih, bo dva meseca starševskega dopusta postalo neprenosljivega z enega starša na drugega, kar med drugim pomeni, da bodo očetje morali porabiti vsaj dva meseca starševskega dopusta, sicer bo ta propadel.

V Sloveniji lahko mame ob rojstvu otroka porabijo 105 dni porodniškega dopusta, ob tem pa imata oba starša skupaj pravico do porabe 260 dni starševskega dopusta. Pri tem lahko mati in oče porabita vsak po 130 dni starševskega dopusta, vendar ima mati pravico, da 100 dni prenese na očeta, ta pa lahko na mamo prenese vseh 130 dni, ki mu pripadajo. A z novo evropsko direktivo se bo to spremenilo.

Spremembe bodo uvedene v dveh letih

"Z novo direktivo bosta dva meseca starševskega dopusta neprenosljiva. Če recimo oče te možnosti ne bo izkoristil, mu ta dopust propade," pravi evropska poslanka Romana Tomc (SDS) in dodaja: "Direktiva se pripravlja že več kot dve leti. Sprejeta bo v naslednjem mesecu ali dveh. Države jo bodo morale v svoj pravni red uvesti v roku dveh let. Leta 2021 bo tako morala veljati tudi v Sloveniji.

Evropska poslanka Romana Tomc (SDS) o spremembah, ki jih prinaša direktiva. Video: Planet


družina dom Novice Porodniška: kaj slovenskim staršem prinaša nova direktiva EU? Argument šola policija Novice Zakaj so starši Natašo Šram pozvali, naj otroke prepiše v drug vrtec? #video Mama in sin Novice "Ambicije staršev vedno plača otrok, ne glede na starost"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin