Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 4. 2012,
19.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

odpadki

Sreda, 25. 4. 2012, 19.13

7 let, 12 mesecev

Občine in država iščejo rešitev za odlagališče v Leskovcu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Državna sekretarka na ministrstvu za okolje Marjeta Peterlin se je sešla s predstavniki občin Novo mesto, Krško, Črnomelj, Straža in novomeškega Centra za ravnanje z odpadki.

Srečanje je bilo namenjeno iskanju rešitve za odlagališče odpadkov v Leskovcu, ki so ga v ponedeljek zaprli, saj je ostalo brez okoljevarstvenega dovoljenja.

Vpliv odlagališča na kakovost podzemnih voda Peterlinova je povedala, da je skrb za opravljanje javne službe zbiranja in prevoza komunalnih odpadkov ter odlaganja ostankov po predelavi ena od izvirnih, z zakonom opredeljenih nalog občin in da je pridobivanje okoljevarstvenih dovoljenj za obratovanje odlagališč naloga tistih, ki z njimi upravljajo, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo in okolje.

Upravljavec odlagališča Leskovec, novomeški Center za ravnanje z odpadki, je na Agencijo RS za okolje (Arso) že vložil vlogo za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja.

Glede na to, da mora za izdajo tega dovoljenja odpraviti še težave s čezmernostjo na izcednih vodah in ugotovljenim vplivom odlagališča na kakovost podzemnih voda, so se na sestanku dogovorili, kaj konkretno mora narediti novomeški center, da bo izpolnjeval zahteve zakonodaje in da obratovanje odlagališča ne bo povzročalo čezmernih vplivov na okolje.

Pregledali bodo njihovo izpolnjevanje zahtev z vidika emisij v zrak Peterlinova je izpostavila, da bo ministrstvo upravljavcu nudilo vso vsebinsko pomoč pri odpravi ovir za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja, Arso pa jim bo že prihodnji teden poslal natančen poziv na dopolnitev vloge.

Prihodnji teden bodo pregledali tudi njihovo izpolnjevanje zahtev z vidika emisij v zrak ter izpolnjevanje gradbenih in vseh drugih zahtev. Pisno jih bodo o vseh potrebnih dopolnitvah vloge, ki jih morajo predložiti za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja, obvestili najpozneje do 7. maja. Arso bo okoljevarstveno dovoljenje za obratovanje odlagališča izdal najkasneje v roku 14 dni od prejema vsebinsko in formalno popolne vloge.

Jugovzhodna Slovenija je po podatkih o zbranih in odloženih komunalnih odpadkih med najslabšimi v Sloveniji. Medtem ko najboljše slovenske občine odložijo le še 30 odstotkov zbranih komunalnih odpadkov, jih občine jugovzhodne Slovenije odložijo kar 82 odstotkov, so še navedli na ministrstvu.

Ne spreglejte