Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 10. 2016,
18.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

okrogla miza obletnica Ekonomska fakulteta Ljubljana

Torek, 18. 10. 2016, 18.08

6 let, 6 mesecev

Ob 70. obletnici ekonomske fakultete o zgodovini in relevantnosti ekonomskih raziskav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
70-letnica Ekonomske fakultete | Foto STA

Foto: STA

V okviru praznovanja 70. obletnice delovanja ljubljanske ekonomske fakultete se je danes odvila okrogla miza, na kateri so predstavniki fakultete in gospodarstva med drugim spregovorili o zgodovini, relevantnosti in prihodnosti ekonomskih raziskav. Okroglo mizo je odprla Reinhilde Veugelers iz Evropskega raziskovalnega sveta.                 

Članica odbora znanstvenega sveta Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) Reinhilde Veugelers je uvodoma predstavila vlogo ERC pri financiranju temeljnih raziskav ter umeščenost Slovenije v evropski raziskovalni prostor.

Uspešnost Slovenije pri prijavah na projekte ERC pod pričakovanji

Uspešnost Slovenije pri prijavah na projekte ERC je glede na kakovost in citiranost slovenskih raziskovalcev pod pričakovanji, je poudarila Veugelersova. Od leta 2007, ko je Evropski raziskovalni svet začel financirati projekte, je namreč le trem raziskovalcem v Sloveniji uspelo pridobiti financiranje za svoj projekt, nobenemu na področju družboslovja in humanistike.

V nadaljevanju so predstavniki gospodarstva in raziskovalcev na okrogli mizi z naslovom Od socialistične črne luknje do nevroekonomije spregovorili o zgodovini raziskovanja ekonomije in poslovnih ved ter relevantnosti raziskovanja za današnjo družbo.

"Politika je v rokah ljudi, ki ne ukrepajo ali pa ukrepajo prepozno"

Po mnenju profesorja na ekonomski fakulteti Igorja Mastena je sposobnost napovedovanja ena izmed osnovnih definicijskih lastnosti uporabnih znanosti. "Napovedi oblikujemo zato, da bi se ekonomska politika ustrezno odzvala. Ob tem pa se pojavlja problem, da je ta politika v rokah ljudi, ki zaradi različnih omejitev ne ukrepajo ali pa ukrepajo prepozno," je menil Masten.

Da je znanje v družboslovju težje širiti, je menila profesorica na ekonomski fakulteti Mateja Drnovšek. Širjenje tovrstnega znanja lahko po njenem mnenju dosežemo predvsem z razširjanjem znanja in entuziazma med študenti in v interakciji s podjetji, ki prihajajo na fakulteto. | Foto: STA , Da je znanje v družboslovju težje širiti, je menila profesorica na ekonomski fakulteti Mateja Drnovšek. Širjenje tovrstnega znanja lahko po njenem mnenju dosežemo predvsem z razširjanjem znanja in entuziazma med študenti in v interakciji s podjetji, ki prihajajo na fakulteto. Foto: STA ,

"Javnost podjetnike dojema kot goljufe, prevarante"

Raziskave po besedah nekdanje ministrice za gospodarske dejavnosti in profesorice na ekonomski fakulteti Tee Petrin kažejo, da javnost podjetnike dojema kot goljufe, prevarante, kar se je s pojavom krize in neuspešnimi menedžerskimi odkupi še okrepilo. "Realnost pa kaže nekaj drugega, zato upam, da se bo tudi javno mnenje začelo spreminjati," je dejala.
 

V okviru slavnostnega tedna so danes na fakulteti predstavili tudi jubilejno številko revije Economic and Business Review (EBR), ki jo je uredništvo izdalo ob obletnici fakultete, ter odprli razstavo učbenikov z naslovom Desetletje več, ki prikazuje intenzivno založniško produkcijo fakultete v tem obdobju.

V sredo se bo odvila tudi krogla miza z naslovom EU 2025 – Ekonomska prihodnost in politična usodnost evropskih integracij, praznovanje bodo sklenili v četrtek s slavnostno akademijo z zaposlenimi in povabljenimi gosti.
Ne spreglejte