Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 5. 2021,
11.10

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

6

Natisni članek

Koronavirus Janez Cigler Kralj

Petek, 28. 5. 2021, 11.10

2 leti, 11 mesecev

Cigler Kralj o razmerah v domovih za starejše #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

6

"Razmere v domovih za starejše (DSO) so se, odkar imamo na razpolago cepivo, izrazito normalizirale. Okužb med stanovalci in med zaposlenimi je zelo malo. V zadnjem tednu je bilo pet okužb med stanovalci in pet okužb med zaposlenimi. V zadnjem mesecu v DSO zaradi bolezni covid-19 ni umrl noben stanovalec," je na novinarski konferenci dejal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. 

Po besedah ministra je stanje v DSO stabilno. Kdor je bil cepljen ter se je okužil, je okužbo prebolel skoraj brez znakov bolezni, je povedal Janez Cigler Kralj. Ob tem je poudaril, da so se v obdobju epidemije v domovih za starejše razgalile vse slabosti in dolgoletno pomanjkanje vlaganj.

Na ministrstvu so pripravili nov razpis, ki ni namenjen krepitvi institucionalizacije in povečevanju zmogljivosti. Namenjen je reševanju kritičnih razmer, pokrivanju vrzeli in zagotavljanju ustreznih standardov v obstoječih institucijah ter podpori procesu deinstitucionalizacije, je bil jasen Cigler Kralj. 

Prvi rok za oddajo vlog je 13. 7. 2021, drugi rok je 27. 8. 2021. "Verjamem, da bodo domovi to priložnost izkoristili in se prijavili na razpis, da epidemije bolezni covid-19 ali kakšne morebitne druge pandemije ne bodo nikoli več pričakali v tako slabem stanju, kot se je to izkazalo v tej," je dodal minister. 

Čakanje na delo podaljšano za mesec dni

Ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo velja do konca junija. Če se bo ukrep takrat končal, v poletnih mesecih pričakujemo rahel porast brezposelnosti, jeseni pa okrepljeno zaposlovanje in vrnitev v predkoronsko stanje, je dejal Cigler Kralj.

Kot je poudaril minister, je eden od najpomembnejših ukrepov na trgu dela ukrep povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo: "Zato je vlada še za en mesec, torej do konca junija, ta ukrep podaljšala. Zanj smo doslej namenili več kot 533 milijonov evrov."

Brezposelnost v Sloveniji upada

"Učinki interventnih ukrepov na trg dela so spodbudni, saj so omejili rast brezposelnosti. Brezposelnost je namreč v aprilu upadla pod 80 tisoč, kar pomeni, da smo pri stanju, kakršno je bilo, kar zadeva brezposelnost, pred epidemijo," je dejal Cigler Kralj. 

Ministrstvo po njegovih besedah skrbno spremlja trg dela. Pričakuje upad brezposelnosti avgusta in septembra, ta pa se bo zaradi sezone proti koncu leta po pričakovanjih znova nekoliko zvišala. Takrat pridejo na trg dela študenti in srednješolci, ki končajo izobraževanje, je pojasnil.

V četrtek znova potrdili manj kot 300 novih okužb

V četrtek je bilo v Sloveniji ob 3.585 PCR-testih potrjenih 288 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov znaša osem odstotkov in je nižji kot dan pred tem, ko je znašal 9,1 odstotka. Umrli so štirje ljudje. 

Novi koronavirus na Češkem
Novice V četrtek potrdili 288 novih primerov okužbe s koronavirusom #video
Mateja Logar
Novice Logar: Resnična zelena faza je še daleč #video
Novice Janez Cigler Kralj: To je bilo zame eno največjih presenečenj v Janševi vladi
Ne spreglejte