Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 7. 2013,
17.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jani Möderndorfer Franc Bogovič Ljudmila Novak

Ponedeljek, 29. 7. 2013, 17.05

8 let

NSi prikimava oceni o državnem udaru, PS Janšo obtožuje zavračanja demokracije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Janševa vlada je razpadla zaradi sporov v koaliciji, ne zaradi SDS tako ljubih teorij zarot. Besede o prikritem državnem udaru kažejo na zavračanje in podcenjevanje temeljev demokratične ureditve.

Tako je besede predsednika SDS Janeza Janše v soboto v Bovcu za Planet Siol.net komentiral vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Janko Möderndorfer, ki je opozoril, da je Janša izgubil podporo v državnem zboru.

Kako je lahko izguba podpore državni udar? "Razhajanja v koaliciji in posledična izguba podpore v parlamentu so v parlamentarnih demokracijah običajne okoliščine, ki pogosto privedejo do menjave vlad. 'Prikriti državni udar', kot je nekdanji premier poimenoval izgubo podpore v državnem zboru, kaže na njegovo zavračanje in podcenjevanje temeljev demokratične ureditve," pravi Möderndorfer.

Klemenčičevo poročilo z elementi državnega udara "Vsi poznamo njegovo retoriko, ki je vedno nekoliko ostra, kritična, tudi takšna, ki malo zbode," pa meni predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak. A poročilo protikorupcijske komisije (KPK) je povzročilo razpad desnosredinske vlade, po drugi strani pa ni odneslo Zorana Jankovića, ki mu je KPK prav tako očital "hude stvari", je opozorila ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu v Janševi vladi Novakova, ki se strinja, da je imelo poročilo KPK-ja "nekaj elementov prikritega državnega udara".

Skopi Bogovič Skop komentar smo dobili od predsednika SLS in kmetijskega ministra v Janševi vladi Franca Bogoviča, ki nam je sporočil le, da se z vsebinskimi poudarki Janševega govora strinja, a posameznih izjav ne želi komentirati.

Nekdanja Janševa ministra nimata časa Izjav notranjega in zunanjega ministra v vladi Alenke Bratušek, Gregorja Viranta in Karla Erjavca, ki sta skupaj s SLS zapustila Janševo vlado, nam ni uspelo dobiti. Predsednik SD Igor Lukšič pa se je na Janševe besede na novinarski konferenci odzval s komentarjem, da gre za povsem nepotrebno "napenjanje loka".

Ne spreglejte