Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 4. 2016,
11.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

NSi

Sobota, 30. 4. 2016, 11.29

8 let

NSi ponovno poskuša z razvojno kapico in socialnim copatkom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
NSi | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Poslanska skupina NSi je v parlamentarni postopek ponovno vložila predlog novele zakona o prispevkih za socialno varnost, s katerim bi stranka NSi uvedla zgornjo in spodnjo mejo prejemkov, od katerih se plačuje prispevke, ter razbremenila obdavčitev božičnice.

Kot so danes sporočili iz NSi, vztrajajo pri predlaganih spremembah, s katerimi zasledujejo cilj razbremenitve na ključnih področjih zaposlovanja, poslovnega okolja in dohodkovnega položaja ljudi. Takšne spremembe bodo po njihovi oceni "predvidoma spodbudile zaposlovanje in gospodarsko rast".

Kaj je socialni copatek?

Pri NSi zato spet predlagajo uvedbo minimalnega zneska dohodka od dela, od katerega prejemniki dohodka ne bi plačevali prispevkov za socialno varnost, v višini ene bruto minimalne plače. To so v stranki poimenovali socialni copatek.

Poleg določitve spodnje meje dohodka, od katerega se prispevkov ne bi plačevalo, spet predlagajo tudi zgornjo mejo zneska prispevkov za socialno varnost za delodajalce, pri čemer je najvišja osnova za obračunavanje in plačevanje prispevkov določena pri štirih bruto minimalnih plačah. Temu pravijo razvojna kapica.

Božičnica naj se obravnava enako kot regres

Z novelo predlagajo tudi, da se izplačilo božičnice z vidika plačila prispevkov obravnava enako kot regres (oprostitev plačila prispevkov za socialno varnost v višini 70 odstotkov povprečne mesečne plače). Prav tako se tudi za božičnico določa najvišji znesek, ki ni obremenjen s prispevki za socialno varnost.

NSi tako še enkrat poskuša s predlogi, za katere se v gospodarstvu zavzemajo že dlje časa. V prvem poskusu jim v DZ ni uspelo, saj so v koaliciji in tudi ZL opozarjali na negativne učinke za javne finance.

 

Ne spreglejte