Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 3. 2014,
16.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ljudmila Novak Franc Bogovič Lojze Peterle SLS NSi

Petek, 14. 3. 2014, 16.36

8 let

NSi in SLS skupaj na evropske volitve: Peterle je raketa, ki nas bo ponesla v nebo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska ljudska stranka in Nova Slovenija - krščanski demokrati so sprejeli odločitev: s skupno listo gredo na evropske volitve.

Na skupni listi bo osem kandidatov, štirje kandidati iz vsake stranke - po dva moška in po dve ženski. Evropski poslanec Lojze Peterle pa je nosilec skupne liste, sta na novinarski konferenci povedala predsednica NSi Ljudmila Novak in predsednik SLS Franc Bogovič.

Sporazum, ki so ga sprejeli danes, morajo sicer potrditi še organi obeh strank. V NSi bodo to storili jutri, v SLS pa v ponedeljek. Sta pa oba predsednika strank izrazila navdušenje nad skupno odločitvijo, saj vsi skupaj kandidirajo za mesta v evropskem parlamentu v okviru iste politične skupine, Evropske ljudske stranke.

Bogovič je ob tem dejal, da ne gre za dolgoročno povezovanje strank, ampak za projekt, ki povezuje in ki bo lahko za zgled slovenskemu političnemu prostoru.

Kdo bo na listi? Kakšna so pričakovanja? Konkretna imena kandidatov na listi v celoti sicer še niso znana. Na prvem mestu liste bo Peterle, na drugem mestu predstavnik NSi, na tretjem in četrtem predstavnika SLS, na petem predstavnik NSi, na šestem SLS, na sedmem bo Ljudmila Novakov, na osmem mestu pa Franc Bogovič. Novakova je še potrdila, da bo na listi tudi Aleš Hojs. Bogovič pa je dodal, da je nosilec liste Lojze Peterle kot "raketa, ki jih bo ponesla v nebo".

Lojze Peterle je dodal, da je vesel, da lahko nastopi v vlogi nosilca in se veseli kampanje. Pravi še, da trenj glede kandidatov ni bilo. Se pa vsaka stranka odloči sama, katere kandidate bo izbrala.

Pričakovanja so sicer v obeh strankah velika, o konkretnih številkah morebitnih izvoljenih poslancev pa na novinarski konferenci niso želeli govoriti.

Ideja o skupni listi potrjena že na odboru Prvak SLS Franc Bogovič je sicer v začetku tedna sporočil, da je izvršilni odbor stranke sprejel idejo o skupni listi za evropske volitve z NSi. Sicer bi imela SLS po njegovih besedah tudi sama dovolj kandidatov, vendar bi kombinacija lahko prinesla več poslancev.

V NSi se o končni odločitvi takrat še niso dogovorili.

Ne spreglejte