SiolNET. Novice Slovenija
1,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novi Stadlerjev vlak v Ljubljano pripeljal prve potnike #video

1,61

termometer

S sprostitvijo javnega potniškega prometa je danes potnike prvič zapeljal tudi novi Stadlerjev vlak, ki je zjutraj pripeljal iz Kamnika v Ljubljano. Del poti je z novim vlakom opravil tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki je ob tem izpostavil pomen razvitega javnega potniškega prometa in modernizacije železniške infrastrukture.

Jernej Vrtovec, ki se je peljal od Kamnika do Domžal, je na Twitterju zapisal, da je razvit javni potniški promet visoko na lestvici prioritet ministrstva za infrastrukturo. "Veseli smo, da imamo danes možnost to tudi izkusiti," je dodal.

Slovenske železnice so prvih pet novih dizelmotornih vlakov Stadler prevzele že konec novembra. Novi potniški vlaki bodo vozili na dolenjski in kamniški progi, pa tudi na kočevski, ko bo po njej stekel potniški promet.

Prihaja 52 novih vlakov

Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je ob prihodu vlaka v Ljubljano za STA dejal, da gre za nov vlak iz serije 52 vlakov, ki prihajajo na slovenske železnice do leta 2022. Od tega bo 21 vlakov na dizelski pogon, 21 na električni pogon, deset pa bo dvonadstropnih vlakov na električni pogon.

"Gre za najsodobnejše vlake za regionalne proge, kot jih poznamo v tem delu Evrope, ki dosegajo hitrosti do 140 kilometrov na uro. Vlaki ponujajo vse potrebno udobje, so prilagojeni za invalide in imajo dovolj prostora za kolesa," je dejal.

Stadler Novice Slovenija v potniški promet uvaja veliko novost

Slovenske železnice poleg tega nameravajo z dodatnimi razpisi kupiti še od 15 do 20 vlakov, da bi po končanem krogu modernizacije imeli več kot 70 novih vlakov, kar bo sicer predstavljalo dve tretjini celotnega voznega parka.

Vlaki opremljeni s sodobnim informacijskim sistemom

Družba Slovenske železnice in švicarski Stadler sta pogodbo za nakup prvih 26 novih potniških garnitur podpisala spomladi 2018, maja lani pa sta strani sklenili še pogodbo za nakup dodatnih 26 novih potniških vlakov. Skupna vrednost naročenih vlakov je 320 milijonov evrov brez DDV.

Potovalni čas bodo po navedbah Slovenskih železnic skrajšali do deset odstotkov. V prihodnjih letih se bo tako povečala pogostost regionalnih povezav z manj postanki in lokalnih vlakov z večjo zmogljivostjo, večji pa bosta tudi udobnost in zanesljivost samega prevoza.

Vsi novi vlaki bodo omogočali sodoben informacijski sistem, vtičnice za polnjenje telefonov, prenosnih računalnikov, avtomatsko klimo ... Opremljeni bodo tudi z Wi-Fi-signalom, ki bo omogočil dostopanje do interneta.

Javni potniški promet je danes znova stekel po mesecu dni, Mes pa pravi, da poteka normalno in brez posebnosti. "Prilagoditve so, mislim pa, da so potniki in osebje že navajeni," je dejal. Če potniki ne spoštujejo ukrepov, morajo zapustiti vlak.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin