SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novi odstopi v organih DL. Bo Viranta zamenjal Pličanič?

2

termometer

Predlog ministra Gregorja Viranta za reorganizacijo občin povzroča razhajanja v DL. Ker Virant podpore ni iskal v organih DL kot predsednik odbora za regionalni razvoj DL odstopa Anton Štihec.

Štihec za zdaj ostaja v stranki, a če se delovanje stranke ne bo spremenilo, bo verjetno odšlo precej ljudi, napoveduje.

Predsedniki koalicijskih strank so namreč ministru za notranje zadeve Virantu že pretekli teden dali zeleno luč za predlagano reorganizacijo občin. Ta teden je minister dobil načelno podporo tudi od vodij poslanskih skupin koalicije, v petek pa bo o tem razpravljal svet stranke DL.

Predlogi pridejo na stranko šele post festum Vodja poslancev DL Rihard Braniselj je zatrdil, da so poslanci DL naklonjeni temu, da se projekt nadaljuje, treba pa je zbrati dodatne informacije, narediti analize in s temi novimi izhodišči iti naprej ali pa ustaviti zadevo.

Do tega, da se Virant ni prej posvetoval z organi stranke, je kritičen Anton Štihec, murskosoboški župan iz vrst DL, ki je do zdaj vodil strokovni odbor DL za regionalni razvoj in lokalno samoupravo. Štihec se strinja, da je potrebna racionalizacija števila občin, a opozarja, da jo je treba narediti premišljeno, ne zgolj s kriterijem varčevanja pri plačah občinskih funkcionarjev. Z združevanjem, ne pa z ukinjanjem občin, bi lahko izboljšali črpanje evropskih sredstev, je dejal. Ta projekt bi moral po njegovem mnenju potekati bolj počasi, potrebno bi bilo širše družbeno soglasje.

Tudi v stranki po njegovih ocenah za projekt ni stoodstotne podpore. Moti ga, da pridejo predlogi na stranko šele "post festum, tedaj ko se minister oziroma predsednik stranke že sam odloči in potegne neke poteze. Potem pa pride po soglasje. Kar je nekoč očital enemu predsedniku stranke, on sam dela," je do Viranta oster Štihec.

"Če meni, da je stranka le predsednik in podpredsedniki, nekaj članov sveta stranke in poslanci, potem nima smisla, da je stranka," je še dodal edini župan iz vrst DL.

Predsednik se bo moral "malo zamisliti" DL se sicer še naprej sooča z odhodi vidnih članov. V stranki so pojasnili, da je v ponedeljek izstopil član sveta stranke in koordinator osrednje slovenske regije Branko Babič. Zatrdili so, da je to edini izstop vidnejših akterjev v zadnjem času. Štihec pa meni, da se bo moral predsednik "malo zamisliti".

Zlasti po vstopu v zdajšnjo vlado je DL zapustilo nekaj vidnih članov, med drugim nekdanji minister za finance Janez Šušteršič, nekdanji član sveta DL Fidel Krupić, še pred tem pa nekdanji programski tajnik stranke Tomaž Štih in nekdanji državni sekretar na ministrstvu za finance Dejan Krušec.

Pličanič: Čas je, da temeljito razmislijo Da je večina članstva res zaskrbljena nad stanjem v stranki, je pred sejo vlade priznal tudi minister za pravosodje iz vrst DL Senko Pličanič. Po njegovih besedah je čas za razmislek, zanesljiva možnost je programski in volilni kongres. Ni pa Pličanič ne potrdil ne zanikal možnosti, da DL prevzame sam.

Ker je DL zlasti od vstopa v zdajšnjo koalicijo zapustilo kar nekaj vidnih akterjev in sodelavcev, se tudi Pličanič strinja, da je čas za to, da temeljito razmislijo, analizirajo in se odločijo, kako naprej. Osebno je, kot pravi, optimist. Prepričan je, da bodo našli razloge za zdajšnje stanje v stranki, potegnili prave poteze in šli odločno naprej.

Ena od zanesljivih možnosti je po njegovih besedah kongres, čeprav se še ne izreka, kdaj bi lahko bil. Na vprašanje, ali bi bil pripravljen stranko prevzeti sam, pa je odgovoril: "Bomo videli, kaj se bomo dogovorili."

Sicer pa Virant po njegovem mnenju ni odgovoren za nizko javnomnenjsko podporo DL. Kot je dejal, morajo v stranki analizirati, zakaj je stanje takšno, kot je.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin