Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 12. 2023,
6.26

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

javna uprava minister primopredaja poslov Franc Props

Torek, 12. 12. 2023, 6.26

4 mesece, 2 tedna

Novi minister Franc Props prevzel posle na ministrstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Franc Props | Props, ki je za krajši čas v ponedeljek prvič prišel na pogajanja, je v zadnjih dneh večkrat poudaril, da dinamika pogajanj ni odvisna zgolj od vladne strani. | Foto STA

Props, ki je za krajši čas v ponedeljek prvič prišel na pogajanja, je v zadnjih dneh večkrat poudaril, da dinamika pogajanj ni odvisna zgolj od vladne strani.

Foto: STA

Minister za finance Klemen Boštjančič, ki je začasno opravljal tudi funkcijo ministra za javno upravo, je danes predal posle svojemu nasledniku Francu Propsu. Po Boštjančičevih besedah je primopredaja potekala v prijateljskem vzdušju, Props pa je med prednostnimi izzivi svojega mandata izpostavil tudi urejanje plač v javnem sektorju.

Boštjančič je v izjavi za medije ob primopredaji poslov izrazil prepričanje, da bosta z ministrom Propsom odlično sodelovala. "Pogled na problematiko javnega sektorja imava enak, zato verjamem, da bo tudi v prihodnje najino delo dobro in da bova odlično sodelovala," je poudaril.

Kot je dejal, sta se s Propsom ob primopredaji pogovorila o osnovnih izzivih ministrstva, med katerimi je med drugim izpostavil problematiko upravnih enot in plačnega sistema v javnem sektorju. "Predstavil sem moj pogled, kje vidim največ izzivov in kje jih vidim malo manj," je poudaril Boštjančič.

Izpostavil pa je tudi, da kot začasni minister za javno upravo ni želel preveč posegati v organizacijo in v kadrovske odločitve znotraj ministrstva, saj je želel te odločitve prepustiti svojemu nasledniku.

Med prednostnimi nalogami je izpostavil urejanje problematike plačnega in uslužbenskega sistema 

Minister Props je med prednostnimi nalogami svojega mandata izpostavil urejanje problematike plačnega in uslužbenskega sistema, med pomembnejšimi nalogami pa je izpostavil tudi spreminjanje zakonodaje, predvsem na področju splošnega upravnega postopka. Pri pripravi zakonodajnih sprememb bodo sledili poenostavitvi administrativnih postopkov za državljane, je poudaril.

V prihodnje pa bo treba nasloviti tudi problematiko javnega sektorja, ki ni najbolj zanimiv za zaposlovanje. Na vprašanje, kako bodo to reševali, je Props odgovoril, da tovrstnih izzivov nima le javni sektor, ampak zaposlovalci v državi na splošno.

"Ena od stvari, s katerimi se bo treba ukvarjati v prihodnje, je, kako se z usposabljanjem vodij in z uslužbenskim sistemom, za katerega se pričakujejo spremembe, odzvati na to, da bomo lahko dobili potrebno število ljudi," je izpostavil Props. Med možnimi rešitvami pa je izpostavil tudi digitalizacijo in informacijske tehnologije, ki bodo slej ko prej postale vsakdanjik.

Namesto Propsa bo v poslanske klopi sedel Jernej Žnidaršič

V klopi DZ bo namesto Franca Propsa sedel Jernej Žnidaršič, kandidat Gibanja Svoboda v volilnem okraju Sevnica, ki je že podal soglasje za prevzem mandata, so sporočili z Državne volilne komisije (DVK).

DVK je namreč na dopisni seji sprejela sklep o nadomeščanju dosedanjega poslanca, danes ministra Propsa. V času, ko bo ta opravljal ministrsko funkcijo, ga bo torej nadomeščal Žnidaršič, ki je kot kandidat največje vladne stranke na lanskih državnozborskih volitvah prejel 3.767 oziroma 31,84 odstotka glasov.

Žnidaršič je DVK v ponedeljek sporočil, da sprejema mandat, ta pa je o sprejetem sklepu tudi že obvestila državni zbor.

DZ bo o potrditvi poslanskega mandata Žnidaršiču odločal v sredo ob začetku decembrskega rednega plenarnega zasedanja. Še pred tem bo sklep obravnavala tudi mandatno-volilna komisija DZ.

Jože Novak
Novice Novak za učinkovito upravljanje voda, Propsove prioritete bodo plače in kadri
Ne spreglejte