Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 10. 2023,
11.46

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Natisni članek

delodajalci sindikati Državni svet

Sobota, 28. 10. 2023, 11.46

6 mesecev

Noveli zakona o delovnih razmerjih se obeta veto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51
Državni svet | Socialni partnerji so se o noveli zakona, ki velja za malo delavsko ustavo, pogajali več mesecev.  | Foto STA

Socialni partnerji so se o noveli zakona, ki velja za malo delavsko ustavo, pogajali več mesecev.

Foto: STA

Državni svet je za četrtek sklical izredno sejo, na kateri bo na predlog interesne skupine delodajalcev odločal o predlogu odložilnega veta na novelo zakona o delovnih razmerjih. Če bodo svetniki izglasovali veto, bo državni zbor, ki je novelo potrdil minuli četrtek, moral o zakonski noveli odločati ponovno, za potrditev pa bo potrebnih 46 glasov poslancev.

Novela zakona o delovnih razmerjih na podlagi evropskih direktiv delavcem prinaša pravico do petih dni neplačanega dopusta za nego družinskega člana ter pravico, da od delodajalca zahtevajo varnejšo obliko zaposlitve. Med rešitvami sta tudi zaščita sindikalnih zaupnikov, tako da bi se jim morebitno zadržanje odpovedi zaposlitve podaljšalo do odločitve v sporu na prvi stopnji, ter zaščita žrtev nasilja v družini, med drugim s pravico do petdnevnega plačanega dopusta.

V interesni skupini delodajalcev so v predlogu za odložilni veto med drugim opozorili na postopek priprave in sprejemanja sprememb zakona o delovnih razmerjih, ki po njihovem ni skladen s pravili poteka socialnega dialoga. Izpostavili so tudi pomisleke glede nekaterih zakonskih določb, med drugim jih skrbijo rešitve, ki bi lahko bile v nasprotju z ustavo.

Vlada potrdila neusklajen predlog, bližji sindikatom

Socialni partnerji so se sicer o noveli zakona, ki velja za malo delavsko ustavo, pogajali več mesecev. Prva različica je šla junija v javno obravnavo neusklajena, tudi to pa je bil razlog, da so delodajalci julija izstopili iz Ekonomsko-socialnega sveta. Nato so oktobra vse tri strani na maratonskih sestankih poskusile z vnovičnim usklajevanjem, a neuspešno.

Vlada je tako potrdila neusklajen predlog, bližje sindikalni strani, ob tem pa poudarila, da gredo v spremembe zakona v dveh krogih. V prvem krogu gre torej za novelo, ki vključuje določbe dveh evropskih direktiv in nekaj rešitev iz osnutka, ki je bil poleti v javni obravnavi. Z dokončno potrditvijo novele se bo Slovenija izognila tožbi Evropske komisije oz. kazni v višini 1,5 milijona evrov.

V drugem krogu naj bi socialni partnerji uskladili preostale rešitve, ki so jih tokrat izločili, sindikati in delodajalci pa bodo k pogajanjem vabljeni še z dodatnimi predlogi. Ali se bodo delodajalci, ki so po četrtkovi potrditvi zakonske novele v državnem zboru poudarili, da je koalicija pokazala, da ji ni mar za socialni dialog, udeležili drugega kroga pogajanj o zakonu, še ni jasno.

Državni zbor
Novice Poslanci v DZ danes po vetih v državnem svetu vnovič potrdili tri zakone
Državni zbor
Novice DZ ob obstrukciji poslancev SDS podprl novelo o delovnih razmerjih
Luka Mesec, Levica
Novice Kljub kritikam novela zakona o delovnih razmerjih čez sito odbora DZ
Ne spreglejte