Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 2. 2014,
15.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ministrstvo zdravje

Torek, 25. 2. 2014, 15.54

8 let

Nova zdravstvena ministrica Trop Skaza se zaveda, da ne bo imela miru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Karl Erjavec je predal posle novoimenovani ministrici za zdravje Alenki Trop Skaza, ki se bo od trenutnih težav v zdravstvu najprej lotila vprašanja opreme na hematologiji v UKC Ljubljana.

Ministrica Trop Skaza je tudi napovedala, da bo imela dva državna sekretarja, prednostno pa se bo lotila tudi sanacije vodovoda na onkološkem inštitutu in nekaterih kadrovskih zadev.

Primopredaja je bila po njunih besedah zelo podrobna, trajala je več kot uro. Alenka Trop Skaza, ki jo je DZ imenoval za ministrico v ponedeljek, je na novinarski konferenci po današnji primopredaji pojasnila, da bo imela dva državna sekretarja, eden bo pristojen za strokovno-operativno področje, eden pa za ekonomsko-pravno področje. Imen še ni izdala, pač pa je obljubila, da bosta znani do konca tedna.

Napovedala je racionalizacijo delovanja zdravstvenega sistema Kot perečo težavo v zdravstvu je znova izpostavila korupcijo, kar je po njenem mnenju rak rana, in napovedala okrepitev sodelovanja z organi pregona glede korupcije. Napovedala je tudi racionalizacijo delovanja zdravstvenega sistema ter nujnost stabilizacije zdravstvene blagajne, ki se spopada z resnim pomanjkanjem sredstev.

Novoimenovana ministrica se zaveda, da ne bo imela 100 dni miru, kot jih ima običajno vlada po imenovanju, češ da so to pobožne želje. Od zakonodaje pa se bo najprej lotila zakona o zdravstveni dejavnosti ter zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Glede predvidenih novih dajatev v zdravstvu, ki jih je omenila na zaslišanju pred pristojnim odborom DZ, je ponovila, da je bil to le nabor možnosti pridobivanja novih sredstev za zdravstvo po vzoru sosednjih držav. Poudarila pa je, da je treba najti konsenz za reševanje zdravstvene blagajne.

Karl Erjavec vesel, da je "vlada popolnjena" Erjavec, ki je vodil zdravstveni resor po odstopu Tomaža Gantarja, je glede tega dejal, da glede na podpisano koalicijsko pogodbo do novih dajatev in prispevkov v zdravstvu ne bi smelo priti. Po njegovem mnenju se da najti še rezerve znotraj blagajne in v okviru racionalizacije delovanja zdravstvenega sistema, dodatno obremenjevanje prebivalstva pa po njegovem mnenju ni prava rešitev.

Po primopredaji je sicer izrazil veselje, da je "vlada popolnjena". Po njegovem mnenju bo ministrica Trop Skaza glede na njene sposobnosti dobro vodila ministrstvo, čeprav prevzema zelo zahteven resor. Dejal je, da lahko računa na njegovo podporo in pomoč v vladi.

Brez odgovora je danes ostalo vprašanje, ali bo nova ministrica podala soglasje k imenovanju generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Simona Vrhunca.

Dejala je, da se sicer deloma strinja z Erjavčevimi pomisleki, ki v času vodenja zdravstvenega resorja Vrhuncu ni želel dati soglasja zaradi nekaterih domnevno koruptivnih zgodb na UKC. Po drugi strani pa je opozorila, da je svet UKC Ljubljana Vrhunčevo kandidaturo podprl in ga imenoval. Tako pravi, da bo morala pred dokončno odločitvijo o zadevi dobro razmisliti, odločitev pa bo sporočila v kratkem.

Napovedala stabilnejšo kadrovsko politiko Erjavec pa je dejal, da odkar je Trop Skaza uradno kandidatka za ministrico, ni podpisoval nobenih zadev, saj se mu to zdi nekorektno.

Trop Skaza se je dotaknila tudi vprašanja brezposelnosti mladih zdravnikov in napovedala stabilnejšo kadrovsko politiko. Podprla bo predlog, da se zaposlovanje mladih zdravnikov za sobne zdravnike podaljša na eno leto. Opozorila je namreč, da so slovenski zdravniki v tujini zelo iskani in cenjeni, saj so dobro izobraženi. Izobraževanje zdravnika stane med 200.000 in 300.000 evrov, tako da po njenem mnenju "nismo tako bogata družba, da bi si lahko to dovolili".

Ne spreglejte