SiolNET. Novice Slovenija
0,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nov odlok: epidemija v drugem valu traja že 60 dni

0,27

termometer

COVID 19
Začel je veljati odlok, s katerim je vlada razglasila 30-dnevno epidemijo bolezni covid-19. Foto: Ana Kovač

Danes je začel veljati nov odlok, s katerim je vlada razglasila 30-dnevno epidemijo bolezni covid-19. Kot je v obrazložitvi odloka zapisala vlada, to zahtevajo trenutne epidemiološke razmere, saj vse statistične regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije. Vlada je dodala, da smo še vedno priča hitremu širjenju okužb med populacijo in da sta normalna obolevnost oziroma pojavnost močno preseženi.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje za 16. december znašalo 1.442, 14-dnevna pojavnost okužb na sto tisoč prebivalcev pa je bila 984. Po navedbah vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina imajo med statističnimi regijami najvišje 14-dnevno povprečje okužb na sto tisoč prebivalcev pomurska, jugovzhodna in podravska regija, najnižjo pa obalno-kraška, goriška, osrednjeslovenska in gorenjska regija.

Vlada je v drugem epidemičnem valu razglasila epidemijo 19. oktobra, in sicer za 30 dni, nato jo je podaljšala do 17. decembra. To je torej že tretje podaljšanje v jesenskem epidemičnem valu. V spomladanskem valu je epidemija trajala 80 dni, poroča STA.

zaščitna maska Novice Ukrepi proti epidemiji: preberite, kaj je danes odločila vlada

Ukrep subvencioniranega skrajšanega delovnega časa podaljšali za pol leta

Danes začne veljati tudi sklep vlade o podaljšanju ukrepa subvencioniranega skrajšanega delovnega časa za pol leta, in sicer do konca junija 2021. Podaljšanje je bilo predvideno že v šestem protikoronskem zakonu, ki ga je državni zbor sprejel 25. novembra, a je med zakonodajnim postopkom iz besedila pomotoma izpadlo. Po besedah ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja stanje na trgu dela in vedno večje zanimanje delodajalcev kažeta, da je ta ukrep še vedno potreben.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin