Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 9. 2020,
16.36

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87

13

Natisni članek

Milan Krek NIJZ zaščitne maske OKS Simona Kustec

Sreda, 23. 9. 2020, 16.36

3 leta, 6 mesecev

Na OKS mirijo: Okuženi ni bili v stiku z ministrico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87

13

Simona Kustec | Pri enem od sodelavcev OKS so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Oboleli ni bil v stiku z ministrico Simono Kustec, zagotavljajo na OKS. | Foto zajem zaslona

Pri enem od sodelavcev OKS so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Oboleli ni bil v stiku z ministrico Simono Kustec, zagotavljajo na OKS.

Foto: zajem zaslona

Okužbo z novim koronavirusom so v torek zvečer potrdili tudi pri enem od sodelavcev Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). Vsi, ki so bili v stiku z okuženim, so trenutno v samoizolaciji, vendar pa ne gre za goste na ponedeljkovi dobrodelni prireditvi, na kateri je bila med drugim tudi šolska ministrica Simona Kustec, zagotavljajo v OKS. Kustečeva je po prireditvi, na kateri tako kot večina gostov, kljub jasnim pravilom, ni nosila zaščitne maske, preventivno v samoizolaciji in čaka na testiranje, so nam sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Prah glede ponedeljkove prireditve OKS, na kateri je bila med drugim tudi šolska ministrica Simona Kustec, se še ni polegel. Gostje, med njimi tudi Kustečeva, namreč v dvorani niso nosili zaščitnih mask, čeprav so te v zaprtih prostorih obvezne. Na Kustečevo se je zaradi tega v torek vsul plaz kritik, v opoziciji in sindikatu SVIZ so jo celo pozvali k odstopu. Zdaj pa je v javnosti odjeknila novica, da so pri enem od sodelavcev OKS potrdili okužbo z novim koronavirusom.

Na OKS potrdili okužbo: Oboleli ni bil v stiku z ministrico

Na OKS so pojasnili, da so bili o okužbi pri njihovem sodelavcu obveščeni v torek zvečer. "Vsi, ki so bili prejšnji teden v stiku z okuženim, so v samoizolaciji, gre pa za ljudi, ki niso bili gostje na ponedeljkovem gala večeru v Hotelu Union," je povedal Brane Dmitrovič z OKS. Zaradi stika z okuženim so po njegovih besedah v samoizolaciji trije njihovi sodelavci: "Vsi ostali smo se šli danes testirat in čakamo na rezultate."

Šolska ministrica Simona Kustec je iz preventivnih razlogov trenutno v samoizolaciji in čaka na testiranje na novi koronavirus. | Foto: Bojan Puhek Šolska ministrica Simona Kustec je iz preventivnih razlogov trenutno v samoizolaciji in čaka na testiranje na novi koronavirus. Foto: Bojan Puhek

Po ponedeljkovi prireditvi je iz preventivnih razlogov v samoizolaciji tudi ministrica Kustečeva. Kot so nam pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ministrica namreč še vedno čaka na testiranje za novi koronavirus. Kustečevo bodo po njihovih besedah testirali v četrtek, rezultati njenega testa pa bi bili lahko znani še isti dan. Kot so še dodali, jih je OKS že obvestil o pozitivnem testu pri njihovem sodelavcu.

Novice Brez maske: ministrica se je opravičila, Janša kritičen do organizatorjev #video

Počivalšek: Če je Kustečeva naredila kaj narobe, bo nosila svoj del odgovornosti

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je glede morebitne odgovornosti Kustečeve, ki na dogodku ni nosila zaščitne maske, danes dejal, da bo treba počakati na vse informacije o ponedeljkovi prireditvi. Ministrica bo, če je naredila kaj narobe, nosila svoj del odgovornosti, je dodal Počivalšek. OKS je po njegovih besedah zagotovil, da je bila izvedba prireditve usklajena z navodili NIJZ. "Če je storjena napaka, jo je treba priznati. Treba se je odgovorno obnašati do teh zadev," je poudaril Počivalšek.

"Organizator je odgovoren za izvedbo prireditve, ministrica pa bo, če je naredila kaj narobe, nosila svoj del odgovornosti," je glede morebitne odgovornosti Simone Kustec dejal šef SMC Zdravko Počivalšek. | Foto: Bojan Puhek "Organizator je odgovoren za izvedbo prireditve, ministrica pa bo, če je naredila kaj narobe, nosila svoj del odgovornosti," je glede morebitne odgovornosti Simone Kustec dejal šef SMC Zdravko Počivalšek. Foto: Bojan Puhek

"Verjamem, da bomo dobili vse informacije, ki so potrebne, da izvemo, kaj se je v resnici dogajalo, in da tudi na osnovi tega sprejmemo odločitve. Organizator je odgovoren za izvedbo prireditve, ministrica pa bo, če je naredila kaj narobe, nosila svoj del odgovornosti," je glede morebitne odgovornosti Kustečeve dejal prvak SMC.

Vransko
Novice "Po dozdajšnjih podatkih ni ugotovljeno, da bi policista naredila kaj narobe" #video

"V zaprtih prostorih je potrebno pravilno nošenje maske"

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je medtem danes objavil pojasnilo glede izdanega pozitivnega mnenja za izvedbo ponedeljkove dobrodelne prireditve OKS. "V zaprtih prostorih je potrebno pravilno nošenje maske, ki pokriva nosno-ustni predel. Potrebno je zagotoviti prezračevanje zaprtih prostorov v skladu z navodili NIJZ. Vse navedene ukrepe za preprečevanje prenosa obolenja covid-19 je potrebno dosledno izvajati," je razbrati iz komentarja NIJZ ob izdanem pozitivnem mnenju o izvedbi prireditve.

Ker ni nosila maske, ministrico Kustečevo pozvali k odstopu. Novinar: Domen Anderle/Video: Planet.


Pri tem je ključnega pomena, da se dogodka udeležijo zgolj zdrave osebe, stalno vzdrževanje ustrezne priporočene razdalje med obiskovalci, higiena rok in higiena kašlja ter čiščenje in razkuževanje površin, s katerimi prihajajo v stik obiskovalci, piše STA. Mnenje je NIJZ izdal 14. septembra glede na trenutno epidemiološko situacijo. Organizatorja je pozval, naj spremlja razmere in morebitne spremembe odlokov, prav tako so ga izrecno pisno opozorili, da je v zaprtih prostorih potrebno pravilno nošenje mask oziroma druge zaščite nosno-ustnega predela.

Za izvajanje in upoštevanje ukrepov, navedenih v vlogi, je odgovoren organizator, so zapisali na NIJZ. Ob tem so poudarili tudi odgovornost vsakega posameznika. "K preprečevanju širjenja covid-19 lahko s tem, da v vseh življenjskih situacijah dosledno izvajamo preventivne higienske ukrepe, prispevamo vsi," so prepričani, piše STA.

Nemec Janša
Novice O incidentu na Vranskem tudi Nemec in Janša #video

Krek: Organizator bi moral nadzorovati uporabo mask

Direktor NIJZ Milan Krek je že v torek poudaril, da bi moral organizator nadzorovati uporabo mask na prireditvi. "Ni dovolj, da samo pove, kako se je treba vesti," je dejal. Prireditev se po njegovih besedah sploh ne bi smela odvijati, dokler si navzoči ne bi namestili mask.

Na OKS so v torek pojasnili, da so dobrodelno javno prireditev, na kateri je bilo 140 ljudi, organizirali skladno s priporočili in navodili NIJZ. Pridobili so tako soglasje NIJZ v skladu z odlokom o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi kot tudi soglasje policije. Kot organizatorji so za dogodek vodili listo prisotnih, ob vhodu na dogodek so informacijske table obveščale o primerni medsebojni razdalji in higieni kašlja, vsebovale pa so tudi splošna pravila za preprečitev širjenja okužb, še piše STA.

Ne spreglejte