Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 4. 2016,
19.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Maja Makovec Brenčič

Ponedeljek, 25. 4. 2016, 19.36

6 let, 7 mesecev

"Ni dejanj, ki bi prispevale k osamosvajanju mladih" (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Predstavniki vlade in mladinskega sektorja so se sestali na seji sveta vlade za mladino. Med številnimi vprašanji, ki pestijo mlade, so še posebej izpostavili uresničevanje oz. neuresničevanje nekaterih sprejetih zavez.

 

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport ter predsednica sveta Maja Makovec Brenčič je v izjavi za javnost po seji poudarila, da so že vzpostavili delovne skupine in znotraj njih podskupine, ki se posvečajo črpanju evropskih sredstev, izvajanju Nacionalnega programa za mladino, pa tudi pripravam nekaterih sprememb zakona o javnem interesu v mladinskem sektorju.

 

Prav tako so se dotaknili razvoja vizije Slovenije do leta 2050, saj so mladi tisti, ki jo bodo ne le soustvarjali, ampak tudi živeli, je dejala ministrica. Mlade so seznanili tudi z informacijo o poteku aktivnosti t. i. strukturalnega dialoga, ki poteka po celotni Sloveniji in ga na ministrstvu po njenih besedah želijo še okrepiti, še posebej zato, ker so bili na evropski ravni prepoznani kot primeri dobrih praks.

 

Mladi so še posebej izpostavili uresničevanje oziroma neuresničevanje nekaterih zavez, ki so bile že sprejete. Prav tako so izpostavili aktivno vključevanje mladinskih predstavnikov v različne oblike priprave javnih politik ter nekatere sistemske ukrepe, ki jih pogrešajo. | Foto: Mladi so še posebej izpostavili uresničevanje oziroma neuresničevanje nekaterih zavez, ki so bile že sprejete. Prav tako so izpostavili aktivno vključevanje mladinskih predstavnikov v različne oblike priprave javnih politik ter nekatere sistemske ukrepe, ki jih pogrešajo.

 

"Mladi smo večkrat tema pogovorov, smo prioriteta"

Dotaknili so se tudi področij, ki so vedno pereča, kot je na primer pripravništvo. Pri tem bo treba pripraviti nekatere rešitve, je dejala ministrica.

 

"Mladi smo večkrat tema pogovorov, smo prioriteta. A ne preidemo na potrebna dejanja, ki bi prispevala k osamosvajanju in opolnomočenju mladih," je poudaril predsednik Mladinskega sveta Slovenije (MSS) Tin Kampl.

 

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport ter predsednica sveta Maja Makovec Brenčič je gostila predstavnike mladinskega sektorja. | Foto: Ministrica za izobraževanje, znanost in šport ter predsednica sveta Maja Makovec Brenčič je gostila predstavnike mladinskega sektorja.

 

Mladi bodo pripravili pregled stanja

Dogovorili so se, da mladinska stran pripravi pregled stanja na področju mladih po posameznih ministrstvih z namenom, da se "izrečene besede in zaveze prelevijo v konkretne ukrepe, da bodo mladi ponovno imeli zaupanje v državo, da dela v dobrobit mladih in širše skupnosti".

 

Kot eno izmed pomembnih vprašanj je bila po navedbah Kampla izpostavljena tudi vključenost mladih v socialni dialog v procese priprave in implementacije javnih politik, ki neposredno vplivajo na življenje mladih. Gre za predstavnika mladih v tridelnem ekonomsko-socialnem svetu.

Ne spreglejte