Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 7. 2011,
9.42

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

nevladne organizacije Maribor

Nedelja, 10. 7. 2011, 9.42

4 leta, 11 mesecev

Nevladne organizacije v Mariboru z roko v roki z občino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nevladne organizacije v Mariboru so ta teden dobile večje možnosti, da v lokalni skupnosti izrazijo svoja stališča.

Na pobudo župana Franca Kanglerja je bila kot prva v Sloveniji ustanovljena mešana komisija za razvoj nevladnih organizacij. Njen namen je vzpostavitev učinkovitega partnerskega sodelovanja med nevladnim sektorjem in občino. Upajo, da bo primeru dobre prakse sledilo čim več ostalih podravskih občin Komisija, ki je nastala na pobudo regionalnega stičišča nevladnih organizacij Podravja, delujočega v okviru Zavoda PIP, je po besedah koordinatorja Boruta Osonkarja oblika trajnega in odgovornega partnerstva med nevladnim sektorjem in občino. Z njo želijo skupaj oblikovati javne politike in ukrepe, ki bodo omogočili kakovosten razvoj nevladnih organizacij in ustvarjanje vzpodbudnega okolja za njihovo delovanje.

"V regionalnem stičišču smo veseli, da je Mestna občina Maribor med prvimi v Sloveniji prisluhnila željam in potrebam nevladnega sektorja po tovrstni obliki sodelovanja, hkrati upamo, da bo primeru dobre prakse sledilo čim več ostalih podravskih občin," je dejal Osonkar.

Kot je povedala predsednica komisije Majda Struc, imajo nevladne organizacije v Mariboru in Sloveniji izjemno dolgo tradicijo.

Za prepoznaven nevladni sektor v Mariboru Kaj si lahko "nevladniki" obetajo od komisije, se bo po njenih besedah izkazalo v prihodnosti, njihova osnovna želja pa je, da naredijo nevladni sektor v Mariboru prepoznaven, vpliven in učinkovit. Trenutno je zelo razširjen in množičen, ne pa tudi organiziran, je dejala.

Dodala je še, da se bo komisija sestajala po potrebi, najprej pa je treba sploh preveriti stanje in kakšne bodo njene pristojnosti. Šele na podlagi tega si bodo določili vizijo in cilje. Je pa že povedala, da si zaradi ustanovitve komisije ne obetajo dodatnih finančnih sredstev, prvi korak bi po njenem lahko bil že v tem, da bi se sedanja sredstva delila bolj pravično.

V Sloveniji je skupaj okoli 27.000 nevladnih organizacij, na območju Podravja okoli 1300, od tega po za zdaj dosegljivih podatkih okoli 300 v Mariboru. Po besedah Osonkarja so te v Mariboru, tako kot po vsej državi, v slabi kondiciji.

V Mariboru so dobro zastopane predvsem nevladne organizacije s področja športa, kulture, umetnosti, humanitarne in socialne dejavnosti, izobraževanja, dela z mladimi. Velika luknja je po njegovih besedah še na področju varovanja narave, zato upajo, da bodo s povzetkom stanja, ki bo ena prvih nalog komisije, vplivali tudi na nadaljnji razvoj tega področja.

Ne spreglejte