Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 8. 2011,
14.21

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

kontracepcija

Ponedeljek, 1. 8. 2011, 14.21

7 let, 12 mesecev

Neuspešen še en poskus kontracepcijske injekcije za moške

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zaradi resnih stranskih učinkov so morali predčasno prekiniti testiranje kontracepcijskega sredstva za moške, ki je pod okriljem WHO potekalo v osmih državah in je zajelo 400 oseb.

Zamisel o kontracepciji za moške je stara že več kot 30 let, a doslej noben od tovrstnih preparatov ni prišel na trg v prosto uporabo. Tudi testosteronska kontracepcijska injekcija za moške, ki so jo od konca 2009 testirali v okviru raziskave Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in neprofitne organizacije Conrad na skupno 400 testnih osebah, ni bila uspešna. "Injekcija v sedanji sestavi ne deluje" "Raziskava je bila ustavljena že marca, ker injekcija v sedanji sestavi ne deluje," je pojasnil vodja raziskave Michael Zitzmann iz centra za reprodukcijsko medicino na univerzi v Münstru v Nemčiji, kjer so v okviru raziskave kontracepcijsko sredstvo preizkusili na sto moških. Testosteron so prejemali vsakih osem tednov Moški, ki so sodelovali v raziskavi, so vsakih osem tednov prejeli injekcijo s testosteronom, ki naj bi pri moških ustavila proizvajanje tega hormona in posledično tudi semenčic.

V raziskavo so bili vključeni moški v starosti med 18 in 45 let, eden od pogojev pa je bil tudi, da živijo v dolgotrajni partnerski zvezi in da se je partnerka strinjala s sodelovanjem v raziskavi.

Pri veliki večini je kontracepcijsko sredstvo delovalo Pri 90 odstotkov moških je kontracepcijsko sredstvo delovalo, vendar pa so pri 10 odstotkih zabeležili stranske učinke v obliki depresij, povečanja telesne teže in libida ter aken. Starejša kot je bila oseba, hujši so bili ti stranski učinki.

"Pričakovanja niso bila izpolnjena," je potrdil tudi direktor centra za reprodukcijsko medicino in andrologijo univerzitetne klinike v nemškem mestu Halle, Hermann Behre. Ugotovitve raziskave bodo predstavili oktobra, vendar je že sedaj mogoče ugotoviti, da kontracepcijsko sredstvo v sedanji obliki ne deluje, je še pojasnil Behre.

Ne spreglejte