SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nespremenjene kazni za prometne prekrškarje

2

termometer

 | Foto:
Poslanci so na izredni seji opravili še predstavitev mnenj poslanskih skupin glede predloga novele zakona o pravilih cestnega prometa, ki je bila zavrnjena že na dopoldanski seji odbora za promet.

S tem se je parlamentarna procedura novele, ki bi prinesla milejše kazni za t. i. manjše prekrške, tudi končala.

Novelo je predlagala poslanska skupina SDS Poslanci so na seji, ki je bila zadnja v tem sklicu parlamenta, večinoma ponovili stališča v prid in proti predlogu novele, ki so jih že predstavili na dopoldanski seji odbora. Novelo je predlagala poslanska skupina SDS.

Janko Veber je dejal, da so v SD zadovoljni z odločitvijo odbora za promet. Poudaril je, da je novela predstavljala grob poseg v zakon, s katerim naj bi se sicer dobrodušno skušalo omiliti višino kazni in roke za plačilo. Z novelo bi se namreč, tako trdi, onemogočilo izvajanje zakona o pravilih v cestnem prometu in onemogočilo kaznovanje prekrškarjev.

Vizjak: Slovenske ceste so pisane kot novoletna jelka Poslanec SDS Andrej Vizjak pa je poudaril, da so kazni v Sloveniji za manjše prometne prekrške, ki ne ogrožajo varnosti prometa in življenj, previsoke glede na kupno moč prebivalstva. Problematična se mu zdi ozkoglednost strokovnjakov, ki menijo, da bomo le z višjimi kaznimi dosegli večjo prometno varnost. Poleg tega je opozoril, da so danes "slovenske ceste pisane kot novoletna jelka" in da so prometni znaki velikokrat neprimerno in nestrokovno postavljeni, zato jih vozniki težko vse spoštujejo in upoštevajo.

Juri: Kazni za te prekrške so se drastično zvišale v času vlade Janeza Janše Franco Juri (Kares) je ponovil, da so predlagatelji novele pozabili, da so se kazni za te prekrške drastično zvišale leta 2008, ravno v času vlade Janeza Janše. Po njegovem mnenju je tako varnost na cestah bistveno pomembnejša kot nabiranje predvolilnih točk.

Janez Ribič (SLS) obžaluje nesprejetje zakona na odboru. Nerazumljivo se mu zdi, zakaj je bil takšen pozitiven zakon zavrnjen. Poudaril je, da morajo biti kazni smiselne in sorazmerne glede na težo in morebitne posledice prekrškov.

Poslanec DeSUS Anton Urh pa je ponosen na to, da je sodeloval pri odločitvi, da ta zakon ni bil sprejet. Glede vprašanja primernosti višine kazni za posamezni prekršek pa je ocenil, da se ljudem kazni vedno zdijo previsoke, ne glede na to, kakšne so.

Majhenič: Na slovenskih cestah pravila kršijo predvsem tujci in tovornjakarji Silvo Majhenič (SNS) pa je ocenil, da na slovenskih cestah pravila kršijo predvsem tujci in tovornjakarji. Pri tem je dejal, da še ni videl, da bi jih policisti oglobili.

Borut Sajovic pa je imenu poslancev LDS dejal, da je prezgodaj, da bi po nekaj mesecih spreminjali rešitev, ki dobro deluje v praksi. Sicer pa poudarja, da je odločitev za prekrške v nas, v naših glavah in nogah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin