SiolNET. Novice Slovenija
0,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Sloveniji nesposobni lastniki domačih ljubljenčkov na državni izpit

0,58

termometer

kavč, sedežna garnitura, madež na kavču, pes, kuža
Foto: Getty Images

Vlada je v sredo določila besedilo predloga novele zakona o zaščiti živali, ki celoviteje ureja področje odgovornega lastništva domačih živali. "Gre za pomemben napredek pri zaščiti domačih hišnih živali," je na današnji novinarski konferenci poudaril minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek.

Predlog zakonskih sprememb prinaša natančnejše določanje sledljivosti izvora psa zaradi preprečevanja in omejevanja preprodaje psov in nezakonite trgovine s psi. "Obvezno bo označevanje pasjih mladičev do osmega tedna starosti, pri prodaji bo obvezna navedba čipa tudi v oglasih za prodajo," je povedal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek. Pri mačkah se uvaja prostovoljno označevanje, kadar želi lastnik dokazovati lastništvo nad mačko.

Osnovna znanja

Predlog uvaja zahtevo o osnovnih znanjih glede potreb in oskrbe živali, ki pa ne bo obvezna za vse lastnike. Kot je pojasnil Podgoršek, bo to "prvi ukrep pri ugotovljenih kršitvah". Za takšnega lastnika bo tako v nadaljevanju obvezno osnovno znanje glede oskrbe živali, saj med imetniki domačih hišnih živali ugotavljajo kršitve, povezane z dnevno oskrbe živali, prostorom, temperaturo, je navedel.

rjavi medved Novice Lovec v silobranu ustrelil medveda #video

Privez psov bo prepovedan, razen …

Privezovanje psov bo prepovedano, izjeme bodo natančno določene, torej kadar je to nujno, kot je na primer takrat, ko ga lastnik pelje k veterinarju, na sprehod in podobno. Izjema je privezovanje psov na kmetijah, kjer psi opravljajo tudi nalogo varovanja premoženja. Tam bodo lahko na povodcu, če bo ta na vodoravnem vodilu, dolgem vsaj pet metrov, in bo omogočal psu gibanje vsaj štiri metre na vsako stran, je opisal.

Usmrtitve zaradi krzna

Prepovedani bosta usmrtitev zdravih zapuščenih živali v zavetiščih po 30 dneh ter usmrtitev živali zaradi pridobivanja kož ali krzna. Ker prepoved gojenja živali za pridobivanje kož ali krzna v Sloveniji velja od leta 2013, minister večjih sprememb na tem področju ne pričakuje.

kača Novice V Domžalah kača prestrašila stanovalce

Eksotične živali

Predlog novele bo omejil posedovanje eksotičnih vrst živali, in sicer zaradi zaščite življenja, zdravja in dobrobiti živali, varovanja zdravja in življenja ljudi ter ohranjanja narave. Uvedel bo seznam dovoljenih živali in prepovednih živali, zadnje bodo lahko v ujetništvu le v živalskih vrtovih.

Višje kazni

Ob tem se uvaja tudi možnost izreka višjih kazni za prekrške, kot so minimalno predpisane. "Ne dvigujemo kazenskih določb, omogočamo le, da bo inšpektor lahko predpisal višjo kazen od minimalne predpisane. S tem omogočamo višja kaznovanja, da bomo kršitelje odvračali od kršitev," je pojasnil minister.

Andrej Šircelj Novice Davčne reforme: tisoč evrov več v žepu povprečnega Slovenca

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin