SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Davčne reforme: tisoč evrov več v žepu povprečnega Slovenca

10

termometer

Andrej Šircelj
Foto: STA

Kmalu brez obveznih računov v trgovinah, nižji davki za oddajanje nepremičnin v najem, splošna davčna olajšava do 7.500 evrov … V parlament romajo spremembe treh zakonov, s katerimi želi vlada finančno razbremeniti državljane in podjetja ter olajšati administrativne postopke.

"Izročitev računa v trgovinah kmalu ne bo več obvezna," je danes o spremembah davčne zakonodaje, ki jih je vlada včeraj poslala v parlament, spregovoril finančni minister Andrej Šircelj. Vlada je sicer potrdila spremembe treh zakonov, s katerimi želi predvsem poskrbeti, da bo ljudem konec meseca ostalo več denarja v žepu.

Spremembe pri dohodnini

Splošna davčna olajšava se bo vsako leto povečala za tisoč evrov, dokler ne bo leta 2025 znašala 7.500 evrov. "To v praksi pomeni, da bi ob današnji povprečni bruto plači posamezniku ostalo konec leta tisoč evrov več," je pojasnil Šircelj. Vlada bi uvedla tudi seniorsko olajšavo za starejše od 70 let, samostojnim podjetnikom pa pomagala na poti v digitalizacijo in bolj zeleno poslovanje. Znižuje se tudi obdavčitev najemnin, in sicer na 15 odstotkov, krajše pa bo tudi časovno obdobje za plačilo davkov na kapitalski dobiček. "Po 15 letih na kapitalske dobičke ne boste več plačevali davkov," je dejal Šircelj.

Davek na dodano vrednost

Poleg ukinjanja obveznega izdajanja računov kupcem vlada želi tudi kmetom dati izbiro o vstopu v sistem DDV, veliko pozornosti pa so namenili tudi mednarodnemu poslovanju, kar bo koristilo predvsem podjetjem. DDV se bo tako samodejno izplačeval med davčnimi ustanovami članic Evropske unije. "Manjših sprememb je še veliko, od poenostavitve evidenc, obračunov, odpravili bomo številne obrazce," je predloge sprememb še naštel Šircelj.

Spremembe za podjetja

Sprememba zakona o dohodku pravnih oseb prinaša podjetjem dodatne olajšave za zaposlitve oseb iz deficitarnih poklicev. Vlada bi tudi dala večja pooblastila Fursu pri nadzoru poslovanja podjetij z davčnimi oazami ter državami, ki so pri sodelovanju s Slovenijo bolj neučinkovite. Tudi za podjetja se uvaja nova olajšava za naložbe v digitalno preobrazbo in zeleni prehod.

Spremembe potrjene že do začetka poletja?

Vsi trije zakoni bi lahko bili po pričakovanju Širclja v parlamentu potrjeni do začetka poletja. Spremembe za DDV bi po tej časovnici stopile v veljavo s 1. julijem, preostale spremembe za s 1. januarjem 2022. Luknja, ki bo zaradi izpada prihodkov nastala v državni malhi, bo po napovedih Širclja napolnjena z višjimi prihodki od gospodarske rasti, ki jo bodo spodbudile davčne spremembe.

zaščitna maska Novice Sprememba pri omejitvi zbiranja ljudi argentina cepljenje Digisvet Novost za vse, ki se želite cepiti: kako se naročiti v pol minute #video zorčič odstop Novice Podpisale SDS, NSi in SMC: koalicija spet želi zamenjati Zorčiča #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 56
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin