Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
7. 11. 2013,
10.23

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

davek na nepremičnine

Četrtek, 7. 11. 2013, 10.23

5 let, 6 mesecev

"Nepremičninski davek bo za obrtnike, podjetnike in njihove delavce poguben"

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na Gospodarskem razstavišču se je odvilo javno soočenje mnenj o davku na nepremičnine, ki ga je pripravila Civilna družba za pravično Slovenijo.

"Obdavčitev nepremičnin zadeva vsakega posameznika. Posledice, ki jih lahko ima slab zakon na našo skupno prihodnost, so lahko tako usodne, da nikomur ne sme biti vseeno," je uvodoma povedal predstavnik Civilne družbe za pravične Slovenijo Mitja Štular.

Kaplja čez rob Jernej Dolinar iz obrtno-podjetniške zbornice je poudaril, da bo uvedba nepremičninskega davka za obrtnike, male podjetnike in njihove zaposlene pogubna. "Tega preprosto ne bomo prenesli. Ta davek je po dvigu DDV kaplja čez rob," je prepričan.

Je nepremičninski davek v resnici krizni davek? "Pozivam vse, da se upremo nepremičninskemu zakonu, ki je izjemno škodljiv, predvsem, za tiste ki so z lastnimi rokami gradili hiše. To je grozljivo," je zatrdil Slavko Kmetič iz sindikata upokojencev, predstavnik skupnosti občin Slovenije Ivan Žagar pa je poudaril, da so rešitve, ki jih predvideva zakon o uveljavitvi nepremičninskega zakona, neevropske.

"Pravzaprav gre za krizni davek, saj je vse podvrženo temu, da se zagotovijo manjkajoča sredstva v proračunu. V Evropski uniji so nepremičninski davki izključno prihodek lokalnih skupnosti," je sklenil.

Novakova: Nepremičninski davek je davek na pridnost Ljudmila Novak (NSi) je prepričana, da je davek na nepremičnine v resnici davek na pridnost, saj bodo kaznovani tisti, ki so si z delom nekaj ustvarili. Po njenih besedah se bo začelo dogajati tudi, da otroci ne bodo hoteli prevzemati kmetij svojih staršev, saj ne bodo hoteli delati le za plačevanje davkov.

Janša: Po 20 letih se krivica ponavlja "Nekdo, ki je pred 20 leti v Murglah kupil hišo za 10 tisoč evrov, bo danes obdavčen enako kot družina, ki je vrsto let varčevala in delala za hišo. Po 20 letih se krivica ponavlja," pravi predsednik SDS Janez Janša, ki opozarja, da bi lahko uvedba zakona povzročila na tisoče novih brezposelnih, saj bodo podjetja morala plačevati davek v vrednosti več sto tisoč evrov na leto.

Bogovič meni, da so stvari v tej državi prešle vse razumne meje Franc Bogovič (SLS) je poudaril, da so stvari v tej državi prešle vse razumne meje, med ljudmi pa je pri tem zavladala apatija. Po njegovih besedah so bili davki, ki jih je do zdaj dvigovala vlada, nekako skriti, pri nepremičninskem davku pa je, kot pravi, zelo jasno, "kam meri vlada in s kom želi paktirati. Zagotovo ne s tistimi, ki delajo".

Premierka Alenka Bratušek in predsednik republike Borut Pahor se dogodka zaradi vnaprej načrtovanih obveznosti nista udeležila.

"Davek vsebuje napačne rešitve" Civilna družba za pravično Slovenijo je pripravila javno soočenje mnenj o davku na nepremičnine. V vabilu so med drugim zapisali, da namerava vlada z novim davkom obremeniti "najbolj tiste, ki so z odrekanjem in trdim delom ustvarili oziroma obdržali nepremičnine, medtem ko pušča ob strani obdavčenje luksuznega premoženja in premoženja tranzicijskih povzpetnikov ter odgovornost tistih, ki so povzročili trenutne razmere".

Mitja Štular je pojasnil, da pri nasprotovanju obdavčitvi nepremičnin vztrajajo, ker je davek popolnoma nesprejemljiv, saj vsebuje napačne rešitve in neverjetno število pomanjkljivosti.

Civilna družba za pravično Slovenijo računa na razum vlade "Edini namen je polnjene državnega proračuna, kar je pri tako sistemskih stvareh, kot so nepremičnine, nesprejemljivo. Zato vztrajamo. Umik bi pomenil, da smo se s tem sprijaznili. Računamo na to, da bo vlada imela toliko razuma, da bo temu prisluhnila in da se bo vendarle zavedala, da ne more na tako brutalen način povoziti izjemno močnih argumentov," je poudaril Štular.

Ne spreglejte